Od naknade odustalo 30 majki

Fondu za penzijsko i invalidsko osiguranje do sada je 30 žena predalo zahtjev da odmrzne penziju i odustane od naknada za majke troje i više djece nakon što su im smanjene.

Direktor Fonda Dušan Perović je podsjetio da je 4.761 majka zamrzla penziju nakon što je prošle godine na snagu stupio izmijenjeni Zakon o socijalnoj i dječjoj zaštiti koji im je omogućio primanje nadoknade.

“Za sada se 30 žena vratilo penziji”, rekao je on.

Da bi odmrzle penziju potrebno je da Fondu dostave dokaz o prestanku prava na dobijanje naknade, nakon čega se podnosi zahtjev za uspostavljanje prava na penziju. Perović je precizirao da se od dana kada se podnese zahtjev utvrđuje i donosi novo rješenje.

“Njima se isplaćuje penzija redovno kad i svim ostalima”, rekao je Perović.

Tu penziju čeka i jedna 52 Podgoričanka koja je Pobjedi ispričala da se odrekla naknade zato što joj je nakon smanjenja to primanje od penzije veće za samo šest eura.

“Izmijenjeni zakon koji nam je omogućio naknade jeste diskriminatorski i to svi znamo. Bolje mi je sada da primam penziju i zbog toga što mogu da podignem kredit i tu su razne druge povoljnosti. A nijesam više ni mogla slušati prepucavanje u javnosti o ovim naknadama”, rekla je ona.

Vlada je krajem prošle godine usvojila prijedlog budžeta za 2017. godinu u sklopu kojeg je donešena odluka o smanjenju naknada za majke. Prema toj odluci, primanja od 336 eura smanjena su na 264, a ona od 192 eura na 144.

U pojedinim crnogorskim gradovima su nakon ove odluke uslijedili protesti žena, a na Cetinju je juče organizovano okupljanje stotinak nezadovoljnijh majki ispred Centra za socijalni rad. One su poručile da će angažovati advokata, te da će se pridružiti i protestima i u ostalim opštinama. Ivanka Otašević je na skupu negodovala što su mnoge žene napustile radna mjesta, jer će im naknada biti manja od plate koju su primale.

Izvor: RTCG

Procedure i Izazovi Samohranog…

SOS linija baner

Comments

Leave a Reply