Ministar najavio izmjene nastavnog programa: Učenici rasterećeniji, nastava zanimljivija

Ministarstvo prosvjete planira izmjene nastavnog plana za osnovne i srednje škole, a ministar Damir Šehović najavio je i da će to značiti smanjenje fonda časova, rasterećenije gradiva, a učenici će dobiti zanimljivije i korisnije obrazovanje.

Ministarstvo će ovih dana uputiti Nacionalnom savjetu za obrazovanje inicijativu za izmjenu nastavnog programa.

“To znači, da ćemo vjerovatno, u novim nastavnim planovima, imati manje opterećenje učenika, manji fond časova, kako bismo na taj način rasteretili njih manje potrebnog sadržaja i kako bismo omogućili da se fokusiraju na važne stvari tokom školovanja, a opet, po uzoru na razvijene zemlje”, kazao je za Šehović za Prvu televizuju.

Roditelji već dugo priželjkuju takve promjene, jer su svjesni činjenice, da djeca u školi često izučavaju gradivo, koje im kasnije, u životu i ne koristi mnogo.

U udruženju Roditelji se nadaju se da će najavljeni koraci uslijediti, a da bi na prvom mjestu djeca, u Crnoj Gori, kada je obrazovanje u pitanju, bila zadovoljnija, da dobijaju kvalitetno znanje i da ga znaju primjenjivati. Uz to smatraju važnim i da se djeci pruži mogućnost da na kvalitetan način provedu slobodno vrijeme.

Ministar Šehović nije precizirao iz kojih predmeta bi gradivo trebalo da se smanji ili promjeni. Napominje da ih je nedavno, međunarodna provjera dostignuća učenika tj PISA testiranje navelo da razmišljaju o promjenama, kako osavremeniti nastavu i izaći iz tradicionalnih okvira.

“Akcenat ćemo staviti na osnovno obrazovanje, na izučavanje engleskog jezika i na fizičku aktivnost, koja je svakako važna, a sve ovo, imajući u vidu rezultate, koje naši učenici postižu na pitanjima za testiranju, zahvaljujući čemu smo došli do zaključka, da treba nešto da uradimo na tom planu”, pojasnio je Šehović.

Roditelje posebno raduje najava da će fizička aktivnost u školama biti zastupljenija, jer, da bi dijete treniralo, oni treba da odvoje određeni novac za mjesečne članarine. Ukoliko fizička aktivnost, u školama, zaživi onako kako najavljuju, osim ministra prosvjete i ministar sporta, onda će biti sigurni, da su njihova djeca fizički aktivna i u školi.

Veću pažnju fizičkom vaspitanju u školama najavilo je nedavno i Ministarstvo sporta.

Procedure i Izazovi Samohranog…

SOS linija baner

Comments

  1. Normalno je da djeca krenu sa 7 godina u školu, kao svuda što je slučaj, ali mi hoćemo da se razlikujemo po nečemu pa bilo to i na uštrb djece. Program je preopterećen, u drugom razredu uče ono što smo mi učili u četvrtom. A o opterećenju školske torbe da ne pričamo, onda se čudimo odakle ovoliki procenat deformiteta kičme, a djeca su u razvoju. Rasteretiti ih, i vratiti stari program

  2. Imam dva djaka,idu u osnovnu skolu i iskreno-zao mi ih je nekih puta,ima takvih domacih zadataka da se i odrastao covjek zamisli i zapita je li to normalno dati djeci koja su treci i cetvrti razred.Ja sam ’84. god i tada je skola bila skola,ovo sad je preveliko opterecenje za djecu.

  3. Meni je dvoje starije djece zavrsilo osnovnu po starom programu a dvoje mladjih jos uce.Moje iskustvo iz ucenja sa njima i sa njihovim znanjem pokazuje da mi bolje znanje imaju starija djeca.Oni su ucili korisne i potrebne lekcije za razliku od ovih reformskih koji nemaju blage veze a nastavni program tezi i komplikovaniji.Vratite ucenje po starom i sve ce bit ok.

    • I meni su dvoje isli po starom a troje po novom programu,cini mi se da ovi sto idu po novom programu jedan isti zadatak rade na hiljadu nacina tako da se dosta oko toga i sami zbune,ne urade tacno a kad im ja teskom mukom razjasnim vidim da u stvari oni to znaju ali toliko ga iskomplikuju u skoli da djeca jednostavno blokiraju,uce dosta toga preopsirno i na kaju nista ne shvate a sto je jos gore i ne znaju.Ili sam ja skrenula od skole vise ili mi se cini da je stari program bio mnogo laksi….

  4. Ja mislim da smo mi svi zaboravili što smo mi ucili.Gradivo koje je teže nego ovo sada,baremdo četvrtog razreda koliko sam do s upucena.Sestrine devojcice se skoluju u Srbiji,stari sistem školovanja i gradivo im je mnogo teže nego što je nasima.Pogledajte samo njihove knjige i ako ko ima sveske pa ćete se uveriti.Sin mi je četvrti razred i stvarno nije teško zaključiti on nije ni nadprosecno inteligentan niti se izdvaja ikako,jedno prosecno dete.Sve se svodi na isto,sve se ponavlja četiri godine i samo proširuje gradivo.A u peti kada dodjemo videcemo.Slazem se da kasnije stvarno uče i što će im trebati i što ne ali da im je teže negonama,nije tacno.Nego smo mi zaboravili da j malo ko od nas išao na balet,muzicku,vaterpolo,karate,fudbal…tako da smo svi imali mnogo više vremena za učenje i igru.

    • Manje više taman uče kao mi i taman slabo što znaju primijeniti kao ni mi što nijesmo znali. Problem je to što se buba, uči napamet, a ne da bi se razumjelo i primijenilo. taj sistem je kod nas od ko zna kada, a vremena se mijenjaju, velikom brzinom i zato smo danas u problemu kakvom smo, uz reformu školstva koja im je samo dodatno zakomlikovala. NIšta njima nije lakše danas nego nama, ništa samo što su se okolnosti promijenila pa su još više izražene posljedice

  5. Da se djeca malo rasterete gradiva,roditelji da shvate da jedno djete ne moze u jednom danu da ide na sport,balet,muzicku,da profesori budu placeni za svoj posao koji nije nimalo lak,da predmet fizicko ne sluzi samo da bi bio bolji uspjeh…i bice bolje

  6. Za ucenje stranih jezika mnogo manja odjeljenja,do 20 ucenika maksimalno,da bi se nastavnik posvetio svakom djetetu.Druga sugestija je zimski raspust,trebao bi biti kao nekad,tj.da pocne posle praznika.Glas za osmogodisnje skolovanje.

Leave a Reply