Za sve porodilje u BIjelom Polju samo jedan ginekolog

U bjelopoljskoj Bolnici na odjeljenju porodilišta radi samo jedan ginekolog, što u trećoj crnogorskoj opštini stvara velike probleme i rizike u pružanju usluga, naročito kada su u pitanju carski rezovi i druge operacije.

Iz uprave Bolnice je stigao odgovor da je tačno da trenutno ordinira jedan ginekolog dr Blažo Varagić, ali da je zaposlen još jedan koji je trenutno na bolovanju, te da je sa još dva ginekologa potpisan ugovor o dopunskom radu.

Nedostak ginekologa i loša organizacija stvaraju dodatno nepovjerenje Bjelopoljki, naročito poslije infekcije pet beba od kojih je jedna preminula sredinom novembra 2014. godine, zbog čega se pacijentkinje za pomoć sve više obraćaju privatnim ljekarima ili bolnicama u susjednim opštinama, naročito kada su u pitanju porođaji.

Otežan je i rad ginekološke ambulante u Bolnici, gdje takođe radi samo Varagić, dok pripravni ljekari ne dežuraju.

“Problem i rizici postoje, naročito kada se uzme u obzir to da ordinirajući ljekar Varagić, kada su u pitanju operacije najviše zavisi od dobre volje kolega”, kazao je izvor Vijesti.

Uz ovaj, te nedostatak i drugog kadra, bolnica ima samo jednog ordinirajućeg pedijatra, dr Adrijanu Vojonović-Kočović. Njenim odlaskom na odmor prvog dana Nove godine porodilište je zatvoreno.

U Domu zdravlja trenutno ordiniraju dva ginekologa i šest pedijatara.

Na temu rješavanja problema nedostatka eventualnim prelaskom ginekologa iz Doma zdravlja u Bolnicu, direktorka Biserka Bulatović nije željela da govori.

U odgovoru Uprave Bolnice koji je potpisao portparol Milan Veličković piše da je problem u organizaciji i procesu rada nastao nakon suspenzije četvoro ljekara, kojima se u bjelopoljskom sudu sudi zbog infekcije beba.

“Na odjeljenju ginekologije i akušerstva opšte bolnice u ovom trenutku ordinira jedan ginekolog, dok se drugi nalazi na bolovanju, a sa još dva ginekologa potpisan je ugovor o dopunskom radu. Time je obezbijeđen minimum neophodnih uslova za nesmetano i kontinuirano obavljanje zdravstvene zaštite što je prevashodno i bio cilj angažovanja ginekologa”, kazao je Veličković i podsjetio da se među suspendovanim ljekarima nalazi i jedan ginekolog.

U toku prošle godine na odjeljenju ginekologije i akušerstva bjelopoljske Bolnice obavljeno je 498 porođaja, što je za 70 porođaja više nego u 2015. godini.

Iz Bolnice su saopštili i da su okviru plana dodjele specijalizacija, u prethodnoj godini dodijeljene četiri specijalizacije iz oblasti ginekologije i akušerstva u cilju stvaranja kadrovske baze za ovu oblast medicine.

Što se tiče odjeljenja pedijatrije, tvrdi Veličković, organizacioni problem se pojavio takođe od suspenzije ljekara, zbog toga što su zbog krivičnog postupka suspendovana dva pedijatra i što je prošle godine jedan pedijatar otišao na trudničko bolovanje.

“Taj problem smo riješili privremenim angažovanjem pedijatra iz JZU Dom zdravlja Bijelo Polje do povratka pomenutog pedijatra sa bolovanja, tako da je kontinuirana medicinska zaštita korisnicima usluga obezbijeđena i u ovom segmentu zdravstvene zaštite”, kazao je Veličković.

Izvor: Vijesti

Procedure i Izazovi Samohranog…

SOS linija baner

Comments

  1. zeljko_perovic

    Ja ne znam što bilo ko kuka zbog ovoga – ja kad čitam komentare na portalima i forumima shvatim da pacijenti (čast izuzecima) misle da su naši ljekari korumpirane nemoralne neznalice, te zaključujem da su nam nepotrebni. A, uz sve to, imamo razoran plan za sve “spoljne neprijatelje” – izvezemo po 20-ak tih “neznalica” svake godine, da tako “napakostimo” drugima – neka njih liječe takvi, neka tamo zaradjuju desetine hiljada eura, jer nama, zbilja, ne trebaju. To smo mi. Srećno nam bilo naše pametovanje. Zato nam je zdravstveni sistem ovakav – bolji ne zaslužujemo.

Leave a Reply