Ministarstvo sporta najavljuje će raditi na unaprjeđenju sporta u školama

Foto: RTCG

Ministar sporta Nikola Janović najavio je da će prioritet tog resora ubuduće biti rad s djecom i poboljšanje školskog sporta jer su prepoznali da se današnje mlade generacije dosta slabo kreću, pa su nastavnici fizičkog vaspitanja primorani da ocjenjuju motivisanost, a ne motoriku.

On je kazao da je rad s djecom dosad bio zapostavljen, navodeći da se u tom segmentu mora više raditi.

„Znamo koliko je sport važan za razvoj djeteta. Postoje roditelji čija su djeca talentovana ali nemaju novca da plaćaju članarinu klubovima. Kroz dobar sistem takmičenja i u tom segmentu možemo napraviti iskorak“, kazao je Janović gostujući u Jutarnjem programu TVCG.

Upitan kako se može unaprijediti rad s djecom u školama, Janović je kazao da je počeo posjete školama da bi se upoznao s problemima.

„Činjenica je da se današnje mlade generacije dosta slabo kreću. Fleksibilnost, snaga i brzina su na slabom nivou. S te strane profesori fizičkog vaspitanja su primorani da snižavaju kriterijume i da više ocjenjuje motivisanost nego motoriku djece. Želimo prije svega da motivišemo djecu da shvate koliko je bavljenje sportom bitno da bi i kada porastu živjeli zdravo“, naveo je on.

Janović je najavio da će u narednom periodu posjetiti svaku opštinu, kako bi unaprijedili rad s djecom i školski sport.

„Razgovaraćemo i s lokalnim samoupravama da bi našli pravi način za razvoj sporta u školama“.

Ministar je podsjetio da smo prethodnih godina imali sjajne generacije u brojnim sportovima, ali da je vrijeme za smjenu generacije.

„Moramo stvarati uslove kako bi opet imali igračke veličine koje će nas afirmisati na najvećoj sceni. Nijesam slučajno rekao da bez pravih uslova medalje ne mogu doći“, precizirao je Janović.

On je kazao da je loša infrastruktura glavni problem sporta u Crnoj Gori.

„Moram kao Kotoranin da pomenem bazen u tom gradu gdje je potrebna hitna rekonstrukcija. Takođe, moramo poboljšati i čitav sistem sporta koji se mora urediti sa mnogo detalja – od registracije, načina finansiranja, poreske politike. To će se sve narednim zakonom o sportu morati urediti“, rekao je Janović.

Ministarstvo će, kako je dodao, uvijek biti na raspolaganju za suzbijanje huliganizma na terenima, i eventualnom namještanju utakmica.

Izvor: RTCG

SOS linija baner

SOS linija baner

Comments

Leave a Reply