Prvi crnogorski Teleton 15. februara za djecu oboljelu od karcinoma

Prvi crnogorski Teleton biće organizovan 15. februara kada će gotovo 100 poznatih ličnosti učestvovati u prikupljanju novca za liječenje djece koja se bore sa karcinomom i moraju na liječenje u inostranstvo, a troškove, iz bilo kog razloga, ne pokriva Fond zdravstva.

Inicijativu je pokrenulo pet televizija, ali poziv da se priključe otvoren je svim medijima. Teleton će, istovremeno, od 20 sati prenositi RTCG, televizija Vijesti, televizija Atlas, televizija 777 i televizija Prva.

“Pozivamo građane da učestvuju i doniraju novac tako što će 15. februara od 20 do 23 sata sa fiksnih ili mobilnih telefona, bez razlike, pozivati broj 1511. Svi razgovori sa poznatim ličnostima biće ograničeni na dva minuta i time građani doniraju dva eura u fond”, navode organizatori Teletona.

Osim toga, građani će moći od 7. februara, da šalju sms sa sadržajem 5 na broj 14543. Poruka košta euro i novac ide u fond.

Oranizatori  Teletona pozivaju I kompanije da doniraju novac za zajednički fond i postanu dio prvog crnogorskog Teletona.

Novac kojim će upravljati fondacija Budi human ne može se uplaćivati na račune fizičkih lica. Uplate će, isključivo ići na račune klinika koje budu izdavale fakture na ime fonda, uz prethodni dogovor i komunikaciju klinike i fonda, navode organizatori Teletona.

U Crnoj Gori godišnje se dijagnostifikuje kancer kod 15 do 20 djece. Liječi se njih mnogo više, jer je borba, po pravilu duga, i traje više od godinu. Djeca, prema statistikama, najčešće obolijevaju od malignih bolesti krvi, odnosno leukemije i limfoma, zatim slijede tumori centralnog nervnog sistema, tumori kostiju i solidni tumori – neuroblastomi. Najveći procenat obolijevanja je kod djece starosti između tri i osam godina, mada obolijevaju djeca svih starosnih dobi.

“Svima njima potrebna je naša pomoć jer liječenje, često nije moguće u Crnoj Gori, ali ni u klinikama regiona. Zato smo tu – mediji, poznati, kompanije i svi građani Crne Gore, da omogućimo da što više malih velikih boraca dobije pravu, najbolju šansu da se izbori sa karcinomom. Naš zajednički moto je – Podrži, pobijedi“, navode iz Teletona.

Izvor: Vijesti

 

Procedure i Izazovi Samohranog…

SOS linija baner

Comments

Leave a Reply