Đaci uče među drvima i vlagom

Broj učenika u školama na selu se smanjuje, neke se i zatvaraju, ali područno odjeljenje OŠ “Vuko Jovović” u Martinićima kod Danilovgrada ima 23 učenika u tri odjeljenja. Kako roditelji kažu, nastavnici u školi su odlični, ali uslovi uslovi boravka mogu biti bolji.

Djeca su vrlo zainteresovana i vole da uče, željni su znanja, najviše ih zanima što je fizičko, muzičko i likovno ali jednako i svi ostali predmeti”, kazala je za TVCG učiteljica Dragica Ćalić.

Ipak, uslovi u kojima borave nijesu na zadovoljavajućem nivou. Ispucala je fasada, drva za ogrijev su u holu škole, vlaga je na zidovima, a peć na drva jedini je izvor toplote u učionicama.

“Voljela bih, prvenstveno, da se drva izbace iz hodnik , jer su tu mala djeca i, ne daj Bože, da se poguraju mogla bi da se povrijede”, objasnila je majka jednog od đaka Milka Iković, uz napomenu da su nastavnici jako posvećeni djeci u školi.

Istakla je i da uštede dosta novca na prevoz, jer se škola nalazi blizu domaćinstava.

U OŠ “Vuko Jovović” Ministarstvo prosvjete , Opština, privatnici i mještani su ulagali značajna sredstva 2004. i 2011. Planirano je da se u toku ljetnjeg raspusta odradi fasada i krečenje unutrašnjosti škole.

“Vjerujem da je to aktivnost od oko 1.500 do 2.000 eura, a od Ministarstva imam obećanje da će se to uraditi. Uz pomoć najvećeg dijela mještana, uradićemo i ostavu za drva, ali to nije neka velika investicija“, naglasio je direktor škole Branislav Miko Stanišić.

Iste su želje i nade učitelja i roditelja.

“Bilo bi dobro da djeca ne idu odavde, selo treba da ima školu i  teba je njegovati”, poručuila je učiteljica Dragica Ćalić.

Kako je kazao Stanišić, svake godine se upisuje manje učenika. Utom područnom odjeljenju sada ih je 23,  što je duplo manje nego prije 15 godna. A i u matičnoj školi broj se učenika se smanjio za oko 500.

Izvor: RTCG

SOS linija baner

SOS linija baner

Leave a Reply