VIP odjenjenja i u osnovnim i u srednjim školama u Pogdorici

Takozvana odabrana ili VIP odjeljenja ne postoje samo u srednjim, već je ta praksa zaživjela i u osnovnim podgoričkim školama, što potvrđuju i u Opštinskom odboru Sindikata prosvjete Glavnog grada.

Prema saznanju Vijesti takvih odjeljenja ima u mnogim osnovnim školama u Podgorici, čak i u prvom razredu, a to je potvrdila i majka jednog mališana.

“Moju kćerku je zapalo to odjeljenje, takozvano VIP, djeca su bila biznismena, političara, izdvajala su se po oblačenju, po njih su dolazili najnovijim kolima. Nijesam mogla da dozvolim da mi dijete uči u takvom okruženju, ko zna kako bi to uticalo na nju, zbog čega sam je ispisala i upisala u drugu školu”, kazala je majka, čiji je identitet poznat Vijestima.

Ona je istakla da joj dijete sada pohađa nastavu u razredu, gdje ima djece različite, ali se uglavnom niko ne izdvaja.

“Kad su na jednom mjestu, lakše im je dodijeliti laganije profesore, kontrolisati ih. Sporadični slučajevi su da neko od klinaca poznatih završi  u drugom odjeljenju, pa tad roditelji traže premještaj zbog želje djeteta”, kazao je Vijestima izvor iz Gimnazije “Slobodan Škerović”.

U toj školi, naveo je, VIP odjeljenja su III-A, III-C i IV-K, a ima ih još.

VIP odjeljenja postoje prema saznanju  Vijesti u skoro svim školama u užem centru – osnovnima školama Sutjeska, “Maksim Gorki” i “Štampar Makarije”, Gimnaziji “Slobodan Škerović”, Ekonomskoj “Mirko Vešović”, Medicinskoj.

“Takva odjeljenja su u svim školama u centru grada, gdje da tako kažem žive “zaslužni” građani. Ambiciozni roditelji su ti koji žele da im dijete bude u VIP odjeljenju, a Uprava škole, direktori su tu u podređenom položaju i ne pitaju se ništa”, tvrdi predsjednik Opštinskog odbora Sindikata prosvjete Glavnog grada Slobodan Savović.

On dodaje da to nije zvanična politika i nije sa tim zvanično upoznat, međutim kao prosvjetni radnik, zna da je ta pojava izražena u gradu.

“Tih odjeljenja prije svega ima u podgoričkim srednjim školama, ali i u osnovnim. Čak se zna da je to u Gimnaziji “Slobodan Škerović” tako reći bilo i poluzvanično, prepoznati su bili po tome, da dijete nekog moćnika ili tajkuna, ne želi da ide u isto odjeljenje sa vršnjakom, kojem je roditelj stražar ili neko drugo zanimanje”, kazao je Savović.

On je rekao da postoji pritisak na škole da se formiraju ta odjeljenja, a sa druge strane i uprave su prinuđene da to urade.

“Preko takvih odjeljenja, obezbjeđuju se sponzori. Škole su u velikim finansijskim problemima kako da obezbijede novac za osnovne potrepštine, jer se dobro zna da Ministarstvo prosvjete godišnje izdvoji za te potrebe za jednu gradsku školu par stotina eura. Bivši ministar prosvjete Slavoljub Stijepović je “tjerao” direktore škola da budu menadžeri”, kazao je Savović.

On je rekao da škola nije samo učenje matematike, jezika, fizike i drugih predmeta, nego je tu da se djeca izgrade kao ličnosti, socijalizuju.

“VIP odjeljenjima od osnovne škole, djeci se čini medvjeđa usluga, jer ako ih od malih nogu navikavamo na privilegije, pa onda kroz srednju školu, u kakve će ličnosti oni da izrastu, da li će moći da se nose sa problemima, kada naiđu prve prepreke u životu”, kazao je Savović.

On je kazao da smo nažalost postali VIP društvo, jer to izdvajanje počinje od vrtića.

“Sve će to da se vrati, kao bumerang, upravo toj djeci koja su u VIP odjeljenima. To nije dobro, ne obezbjeđuje se pravičnost, jednakost, garantovana ustavom”, kazao je Savović.

Prema njegovom mišljenju, tako se ruši postulat da je obrazovanje jednako za sve.

Roditelji nekoliko đaka Gimnazije “Slobodan Škerović” iz jednog odjeljenja, tvrdili su ranije da njihova djeca imaju kod nastavnika strože kriterijume za ocjene, za razliku od učenika koji su u odabranim odjeljenjima. Međutim, te tvrdnje su tada iz Gimnazije odbacili kao neosnovane.

Iz Ministarstva prosvjete Vijestima je saopšteno da je nedopustivo djecu izdvajati po navedenim kriterijumima, a pogotovo neprihvaljivo kada je riječ o školama, kao ustanovama čiji je cilj i obaveza rad na razvoju obrazovanih ličnosti sa integritetom.

“U pitanju očigledno nije politika našeg obrazovnog sistema. Nakon završenog upisa ustanova formira odjeljenja, imajući u vidu da  treba da budu približno jednaka sa aspekta uspjeha učenika, izučavanja stranog jezika, izbornih predmeta, uključenosti učenika sa posebnim obrazovnim potrebama i slično. U formiranju odjeljenja prema navedenim kriterijumima učestvuju stručne službe škola, odnosno pedagoško-psihološke službe”, navedeno je iz Ministarstva prosvjete.

Pedagog Radoje  Novović  kazao je da VIP odjeljenja, ukoliko postoje, nijesu dobra, niti ima opravdanja za takvo nešto.

“Djecu ne treba izdvajati, već upravo kroz različitosti ona će da uče, spremaju se za životne izazove. Djeca, kroz komunikaciju, mogu mnogo toga da nauče, vide, uporede različite doživljaje. Na osnovu saznanja, onda mogu da donesu sud šta je dobro, a šta nije”, kazao je  Novović .

Savović smatra da roditelji imaju pogrešnu sliku šta je dobro za dijete.

“Imate primjer škole “Savo Pejanović” u centru grada, koja ima sve manje đaka, jer brojni roditelji upisuju djecu u 21. maj na Draču, jer misle da su tamo bolji učitelji”, istakao je Savović.

On je kazao da se zbog takvog stava roditelja, dešava da, na primjer, pojedine učiteljice imaju gužvu u odjeljenjima, jer se “smatra” da su najbolje, dok pojedine ne mogu da formiraju odjeljenje, jer tobože nijesu dobre.

Iz podgoričkih škola Vijestima nijesu željeli da daju komentar o VIP odjeljenjima.

Procedure i Izazovi Samohranog…

SOS linija baner

Comments

  1. Kakav je to pedagog vaspitac koji to dozvoljava,odobrava?da se djeca pocev od 6,7 god mangupisu i da im nemogu nista? kakve ce nam te generacije biti i jos se pitamo zasto nasilje cvjeta po skolama ? Jer nemaju autoritet u skoli a ni roditelje kuci. Svima uniforme,i osnovcima i srednjoskolcima. Bez presedana.

  2. Nazalost to nije bas tako nova praksa,time se samo steti djeci koja pohadjaju takva odjeljenja.jer se ne uce razlicitosti,dobijaju iskrivljenu sliku drustva…moj sin ide u treci razred osnovne skole,nije u VIp odjeljenju ali ima uciteljicu koja je izvanredan ucitelj,pedagog i prije svega osoba puna razumijevanja,a to ne bi mijenjala ni za kakvo VIP ili bilo kakvo drugo odjeljenje

    • Moj je sada krenuo u Maksim Gorki,istu pricu slusam mada me iskreno boli briga,imamo uciteljicu strogu staru,koja drzi jos uvijek do principa i standarda,postovanja starijeg, po kojima se ucilo kad sam ja bila đak,samo nam je zao sto ce dogodine u penziju,sve je stvar kucnog vaspitanja i moralnih normi koje su dosegle dno,pa zato neka su ovi VIPovci samo zdravo,to cu reci,a ne mogu biti zdravo …

  3. SRAM NAS BILO KOJI TO DOZVOLJAVAMO! Dignite se roditelji i pobunite se dok mozda jos nije kasno! Ovo nema veze sa tim koga ste glasali, ovo direktno utice na vasu djecu! Roditelj ima MOC da promijeni ovo, samo treba da se krene, da se udruzi! Peticija za ukidanje VIP odjeljenja, za uvodjenje uniformi, odlaganje mobilnih telefona i uvodjenje rigoroznijih kontrola u svim skolama! Umjesto da komentarisete (ja cu se boriti od sledece godine), uradite nesto konkretno u vezi sa time! Sigurna sam da cete imati podrsku portala Roditelji.me i brojnih NVO. Buducnost djece je u pitanju, a to se ne smije zanemariti. Ionako smo svi dugo drzali zatvorene oci za mnoge stvari.

  4. Jeste ja sam slusala koleginicu koja tvrdi da je Sutjeska najbolja skola,a uciteljica zavrce đacima majice da vidi marke garderobe,sta da vam pricam😤😲😱koji olos radi u prosveti majko moja draga to je sve izgubilo smisao.

  5. Ja sam prosle godine prosla kroz upis djeteta i insistirala da bude u bilo kom drugom odjeljenju, zato sto sam cula da je ta uciteljica popustljiva i dijeli petice sakom i kapom, a to nije dobro za djecu.
    Ali.
    Nemojte da mislite da vip znaci da su to sinovi i kcerke ko zna koga. To je samo tipicna mentalitetska crnogorska stvar.
    Fora je sledeca. Kad god krene upis u skolu, krece raspitivanje koja je uciteljica kao najbolja. A to je dijelom iz snobizma, dijelom iz nepovjerenja u kvalitet naseg skolstva. I onda u to odjeljenje ide svako ko uspije da nadje vezu. Ja sam poslije bas gledala ko je to upisao tzv vip odjeljenje skole Maksim Gorki. To uopste nisu bila djeca ciji su roditelji po bilo cemu poznati, prosto raznovrsna ekipa koja je imala veze po raznim osnovama.

  6. Samo neka Gospoda novcem kupuju prestiž svojoj deci,neka ih uče tome da su materijalne stvari najbitnije pa će tako poštovati ta deca i sebe same i roditelje-kroz novac.Tako se u suštini “zadovoljavaju” potrebe deteta kojem ništa drugo roditelji ne mogu priuštiti osim novca.Tužno.Meni lično je mnogo dragocenije vreme koje provodim sa svojom decom i uopšte ne smatram da ta vip odeljenja mogu loše uticati na moje dete.Moje dete je svesno toga da različitosti postoje i da ne možemo uvek imati sve što poželimo kao i to da se moramo truditi za rezultate.Pa samim tim smatram da ta odeljenja škode upravo vip deci.

  7. Vip zato sto su izuzetnim uspesima i zalaganjem u skoli zaradili taj status? Hmmm…cisto sumnjam… verovatnije je da su to deca biznismena, kriminalaca, politicara…koja od malih nogu treba da zive u laznom uverenju da su visa klasa. A onda, kroz koju godinu, realnost tresne samarcinu…i sta tada? Sramota! Da li se uopste misli o dobrobiti te dece???

  8. VIP-PIH !!! Ima ima,posebno u O.S.”Maksim Gorki”,i u Gimnaziji; uvijek bilo i bice. Mojiih cetvoro djece je islo u Maksim Gorki- pa dvadesetak godina sam bila svjedok i nagledala se uciteljica( supruge ministara i presednika nekih…) i nastavnica koje su izricito vodile odjeljenja samo sa djecom opet ministara ili presednika nekih….Moguce poneki doktor ali inzinjeri,pravnici,ekonomisti ili ne daj boze radnicko dijete u svoj razred nisu htjele. Uvijek su mi bile cudne jer su bile dosljakinje; bile djaci pjesaci…pa kako su zaboravile sebe,svoje skolovanje i svoja sela i gradice iz kojih su dosleee…. Djeca su mi bili odlicni djaci u toj skoli; bez veza i vezica; Uvijek sam bila na distanci jer su me zgrazavale takve pedagoskinje….:-):-):-):-):-);-). Znaci VIP????!!!!!

    • Nisu djeca kriva sto ih od malena odvajaju i grupisu. Krivi su iskompleksirani i bolesno ambiciozni roditelji, kao i obrazovne institucije koje dozvoljavaju da roditelji biraju ucitelje i uciteljice prilikom upisa u skolu ili to sto roditelji mogu i skole da biraju na osnovu toga ima li u njima Roma ili ne. Da ne pricamo o tome koliko se srozao uciteljski ugled pa roditelji nemaju ni povjerenja vise i oslanjaju se na glasine.

Leave a Reply