Uključite djecu u svakodnevne aktivnosti

Svakodnevni ritam prosječnog roditelja je više nego dinamičan. Roditelji često imaju predugo radno vrijeme, a nerijetko su primorani da rade više poslova. Slobodnog vremena je sve manje. Djeca takođe imaju pregršt svojih obaveza (sport, strani jezik, skola-vrtić i sl.).

Koliko nam vremena ostaje da provedemo sa djetetom?

Savremeni način života nam, na žalost, ne ostavlja mnogo slobodnog vremena i mi na to slabo možemo da utičemo. Zato je važno obratiti pažnju na kvalitet odnosa i način na koji provodimo vrijeme. Roditelji često misle da je kvalitatno provedeno vrijeme ono u kojem su potpuno posvećeni djetetu i ako se prilagode u potpunosti potrebama djeteta. Ako nađu vreme da relaksirano sjede na podu i uživaju u igri sa svojim mališanom onda je misija ispunjena. U tim situacijama roditelji se maksimalno trude da animiraju dijete. Kupuju raznolike igračke i tragaju za novim interesantnim idejama kako bi održali nivo zabave. Izostanak oduševljanja kod svog djeteta, obično tumače kao svoju odovornost i nedovoljno sopstvenog angažovanja.

Roditelj nije animator

Savjetujemo vam da obratite pažnju na uključivinje djeteta u svakodnevne obaveze i aktivnosti. Djetetu treba roditelj, a ne animator. Život je dobrim dijelom ispunjen mnoštvom jednostavnih, ne uvijek interesantnih ali neophodnih aktivnosti. Obrok se mora pripremiti, veš se mora oprati, peglati, slagati, prašina očistiti….Uključite dijete u ove poslove.

Zašto je dobro uključiti dijete u svakodnevne aktivnosti?

Uključivanje djeteta u svakodnevne aktivnosti pozitivno utiče i na dijete i na roditelje. Tako ćete dobiti:

– zajedničko vrijeme, bićete u komunikaciji i razvijaćete i njegovaćete zajednički odnos;
– dijete će se osjećati kao važan dio porodice (time što je uključeno ono je i prihvaćeno), razvijaće empatiju (imaće svijest o tuđim potrebama i osjećanjima), biće zadovljno i osjećaće se sposobnim i vrijednim;
– roditelj neće samo odrađivati puki servis već će centralno mjesto zauzeti roditeljska uloga u kojoj će uživari. (Slaganje veša će biti obojeno podučavanjem, vaspitavanjem i druženjem sa voljenim djetetom);
– dijete koje je samopuzdano i odgovorno.

Potrudite se da vrijeme i energiju, koje posvećujete smišljanju kako da zabavite dijete da biste imali vremena za pomenute kućne poslove, preusmjerite na smišljanje načina kako da ih uključite. U odnosu na uzrast varira način i nivo uključenosti ali je moguć i potreban uvijek. Nije isto da li ćutite i mehanički presvlačite bebu kao kada joj se osmjehujete i govorite šta radite tokom presvlačenja. Isto tako je značajno zajednički postaviti sto ili pripremiti supu.

Zapamtite: Učite dijete da nalazi zadovoljstvo u zajedništvu koje porodica nudi. Gradite ga i njegujte. Ono se ne podrazumeva i ne postoji samo od sebe.

Izvor: Logopedi Avramović

Procedure i Izazovi Samohranog…

Procedure i Izazovi Samohranog…

Leave a Reply