Smanjiće naknade bez obzira na prigovore

Januarske nadoknade majkama troje i više djece biće umanjenje bez obzira na izjave žena koje su Centri za socijalni rad počeli da uzimaju, kako bi pravno formalizovali smanjenje nadokanada, koje je predviđeno budžetom za ovu godinu, najavili su iz Ministarstva rada i socijalnog staranja. Iz tog vladinog resora poručuju majkama da imaju pravo da se žale Ministarstvo rada i socijalnog staranja, ali da žalba ne odgađa izvršenje rješenja.

U podgoričkom Centru za socijalni rad od 353 majke koje su u ponedjeljak bile pozvane da se izjasne o smanjenju nadoknada, do 15 sati odazvalo se njih 275.  U centrima je trebalo da daju izjave i potpišu nova rješenja za primanje umanjenih naknada.

“Bez obzira na njihova izjašnjenja, po Zakonu o socijalnoj zaštiti koji je izmijenjen u decembru 2016, naknade će biti smanjenje. Umanjenje nadoknade majke će dobiti u februaru, kada bude isplata za januar”, kazala je za TVCG portparolka Ministarstva rada i socijalnog staranja, Lela Vuković.

Predstavnici sindikata, profesor građanskog prava na Mediteranu i advokat Aleksandar Kovačević  i poslanik SNP-a Aleksandar Damjanović savjetuju majkama, kojima su glasom 42 poslanika vladajuće koalicije nedavno smanjene naknade, da to osporavaju pred sudovima.

Pojedine opozicione partije ranije su poručile majkama da ne potpisuju  rješenja kojima im se umanjuju naknade.

Međutim, Kovačević kaže Vijestima da bi majke trebalo da prime nova rješenja, ali da ih kasnije  osporavaju pred nadležnim sudovima. Prema njegovom mišljenju, izmjene Zakona o socijalnoj i dječjoj zaštiti, kojima su naknade majkama smanjene za 72 i 48 eura, su neustavne.

Naglasio je da se stečena prava, kao što su naknade za majke i penzije, među posljednjima mogu mijenjati. Pojasnio je da bi ukidanje naknada u skupštinskoj proceduri bilo kao da se donese zakon, kojim će se ukinuti penzije ili sklapanje brakova.

Iz Unije slobodnih sindikata Crne Gore (USSCG) kazali su da će narednih dana podnijeti inicijativu za ocjenu ustavnosti izmjena i dopuna Zakona, kojima su smanjene naknade ženama.

“U pitanju je doživotna nadoknada koja je u skladu sa važećim zakonom, pravnosnažnim rješenjem, utvrđena u nominalnom iznosu, pa se kao već stečeno pravo ne može naknadno umanjivati retroaktivnom primjenom izmjene zakona, tim prije što su mnoge koleginice tu nadoknadu ostvarile odricanjem od nekog drugog prava, kao što je otkaz radnog odnosa”, poručili su.

Pravo na doživotnu mjesečnu naknadu ima ukupno 21.597 žena, od kojih je više od polovine dobilo to pravo na osnovu godina provedenih na evidenciji nezaposlenih. Pravo na naknadu imaju majke koje su rodile troje i više djece, a koje imaju minimum 25, odnosno 15 godina radnog staža. Njima su naknade u Skupštini smanjene sa 336 na 264 eura. Žene koje su na evidenciji nezaposlenih provele najmanje 15 godina i rodile minimum troje djece, primaće ubuduće naknadu u iznosu od 144, umjesto dosadašnjih 192 eura.

Damjanović je rekao da je izvjesno da će se, osim Ustavnog suda, smanjenjem naknada baviti i Upravni sud u postupcima koji će voditi veliki broj žena. “Postupci su neminovni,  nakon novog pokušaja države da neprimjerenim metodama navede korisnice da dobrovoljno prihvate smanjenje zagarantovanog iznosa naknada”, istakao je. Asocijacija žena Demokratske narodne partije juče je podnijela inicijativu za ocjenu  ustanovnosti izmijenjenog Zakona kojima se propisuje smanjenje naknada.

Izvor: RTCG/Vijesti

 

Procedure i Izazovi Samohranog…

SOS linija baner

Leave a Reply