USSCG inicira provjeru ustavnosti umanjenja naknada za majke troje i više djece

Unija slobodnih sindikata Crne Gore (USSCG) podnijeće narednih dana Inicijativu za ocjenu ustavnosti Zakona o izmjenama i dopunama Zakona o socijalnoj i dječjoj zaštiti, kojim se, kako su ocijenili, na neustavan način umanjuje naknada po osnovu rođenja troje ili više djece.

USSCG-u se, kako je saopšteno, obraća sve veći broj koleginica koje su ostvarile pravo na doživotnu nadoknadu za majke koje su rodile troje ili više djece, radi davanja instrukcija povodom poziva koje dobijaju od Centara za socijalni rad u postupku implementacije nedavno usvojenih izmjena Zakona o socijalnoj i dječjoj zaštiti.

“U vezi sa navedenim, USSCG će narednih dana podnijeti Inicijativu za ocjenu ustavnosti Zakona o izmjenama i dopunama Zakona o socijalnoj i dječjoj zaštiti, kojim se na neustavan način umanjuje naknada po osnovu rođenja troje ili više djece”, kaže se u saopštenju Sekretarijata USSCG.

Kako navode, u pitanju je doživotna nadoknada koja je u skladu sa važećim zakonom, pravnosnažnim rješenjem, utvrđena u nominalnom iznosu, pa se kao već stečeno pravo ne može naknadno umanjivati retroaktivnom primjenom izmjene zakona, tim prije što su mnoge koleginice tu nadoknadu ostvarile odricanjem od nekog drugog prava, kao što je otkaz radnog odnosa.

USSCG je pozvao sve koleginice koje su nezadovoljne takvim zakonskim rješenjem da u postupku pred centrima za socijalni rad u svojoj izjavi istaknu prigovor protiv umanjenja ovog prava.

“Ukoliko pak, u daljem postupku, centri za socijalni rad suprotno istaknutom prigovoru donesu rješenja o umanjenju njihovih naknada, pozivamo ih da se upuste u upravni spor koji u prvom koraku podrazumijeva podnošenje žalbe ministru rada na Rješenje o umanjenju naknade”, dodaje se u saopštenju.

USSCG će, kako dodaju, nastaviti da prati ovaj proces i tokom istog pružati pravnu pomoć koleginicama koje to zatraže, ali i preduzimati druge radnje neophodne za zaštitu ovog stečenog prava.

Izvor: Mina-busioness/Vijesti

Comments

Leave a Reply