Stvari koje zauvijek pamtimo o svojim roditeljima

Djeca pamte puno toga i ono što dožive u djetinjstvu značajno oblikuje njihov odrasli život i odnos prema sebi i drugima. Ali neke stvari uvijek će pamtiti o svojim roditeljima i momente koje su proveli sa njima.

1. Trenutke kada su se zbog vas osjećali sigurnima (ali i nesigurnima)

Djeca su izuzetno osjetljiva i dok su mali neprestano osjećaju potrebu da budu zaštićeni. Vaša djeca sigurno će pamtiti kako ste tjerali čudovišta ispod kreveta i grlili ih nakon noćnih mora, piše Time. Ali sjećaće se i trenutaka kada ste vikali na njih, a niste imali pravo. To su trenuci kada će se vaš karakter pretvoriti u čudovište kojeg se boje.

2. Trenutaka kada ste im se potpuno posvetili

Kažu da kada vas dijete stalno zove da se igrate s njim, da premalo dobija roditeljsku pažnju. Kada ostavite sve, i suđe i veš i mobilni i posvetite se svom djetetu, ono će to osjetiti. Igraćete se s njim. Radićete nešto s njim. To su trenuci kada ćete stvoriti uspomene. Njihove uspomene kojih će se vjerovatno sjećati cijeli život.

3. Način na koji se ophodite sa svojim partnerom/partnerkom

Najbolji način da dijete naučite što je ljubav je da se prema svom partneru odnosite s ljubavlju i poštovanjem. Način na koji postupate s njim duboko će uticati na njihovo ponašanje u paru u budućnosti. Vi mu postavljate standard što je normalno, prihvatljivo i neprihvatljivo ponašanje. Pokažite djetetu svoju sreću, ali i ljutnju i tugu.

4. Vaše riječi podrške ali i kritike

Sve glasnije dječji psiholozi ističu da stalno govorenje “bravo” ne pomaže djeci. Naprotiv. Može im i naštetiti. Ali nije dobro da riječi podrške i podsticaji izostaju. To su riječi koje ih guraju, jačaju njihovo samopouzdanje i vjeru da mogu ostvariti ono što žele.

Vaša kritika će im se možda još više urezati u pamćenje. To su riječi koje bole i ako budete grubi, uticaće na njihov odnos prema vama i samima sebi. Iako je vaš zadatak da formirate djecu, čak i ako imate kritiku, radite to s riječima punima ljubavi i ohrabrenja.

5. Vaše porodične tradicije

Način na koji slavite Božić vjerovatno će biti način na koji će i vaše dijete kada odraste željeti da slavi. Kroz porodične tradicije ono stiče lijepe uspomene koje želi da ponavlja. Uostalom, djeca vole predvidljive stvari. Sami stvorite svoje tradicije slavljenja rođendana, sedmičnih izleta, godišnjih odmora i sl. i pobrinite se da to ostanu lijepe uspomene.

Izvor: Klokanica.hr

SOS linija baner

Procedure i Izazovi Samohranog…

Leave a Reply