Traže da djeca oboljela od dijabetesa dobiju senzorni uređaj za kontrolu šećera

Jedan od roditelja djeteta koje ima dijebetes pokrenuo je online peticiju kojom se traži da Ministarstvo zdravlja Crne Gore uvrsti senzorni uređaj za mjerenje nivoa šećera u redovna zdravstvena pomagala koje pokriva osiguranje korisnika, za djecu i mlade do 18. godine života. Duško Kovačević tvrdi da se ovom mjerom olakšava rast i razvoj djece koja imaju probleme sa dijabetesom i pozova sve zaintersovane građane da potpišu peticiju.

U peticiji se navodi da djeca oboljela od dijabetesa (“šećera”) Tip I moraju svakog dana da mjere nivo šećera 5-7 puta. Svaki put moraju da bockaju prstiće, što djeci mlađeg uzrasta mnogo smeta.

“Nauka je napredovala, pa danas postoje senzori koji omogućavaju djeci da bezbolno mjere nivo šećera, bez neprijatnog bockanja prstića. Takav jedan uređaj je Freestyle Libre – revolucionarni sistem za kontrolu šećera. Freestyle Libre je uređaj koji ima mali senzor koji se postavlja na kožu i vodootporan je (ne ograničava kretanje osobe u nijednom pogledu)”, piše u peticiji.

Senzor je veličine novčića od 2,oo Eur. Drugi dio uredjaja je čitač, koji je dovoljno približiti senzoru (bez ikakvog uboda) da bi se očitala vrijednost šećera u krvi. Mjerenje je moguće uraditi beskonačno puta, potpuno bezbolno. Jedan senzor traje 14 dana, posle čega se on gasi i potrebno ga je zamijeniti. Čitač prati kretanje šećera unazad 90 dana, praktično iz minuta u minut. Troškovi korišćenja ovog uređaja nijesu mnogo veći od troškova korišćenja uređaja s kojim se djeca bockaju svakog dana, tvrdi otac koji je pokrenuo peticiju.

Potpišite peticiju

Procedure i Izazovi Samohranog…

Procedure i Izazovi Samohranog…

Leave a Reply