Šta povezuje majke djece s probemima u razvoju i vojnike? Količina stresa!

Nova istraživanja pokazuju da se iskustva majki adolescenata s teškoćama u razvoju i odrasle djece s autizmom mogu uporediti sa hroničnim stresom premorenih vojnika.

Naučnici su pratili grupu majki adolescenata i djece s problemima u razvoju osam dana za redom. Majke su intervjuisane na kraju svakog dana, o svojim iskustvima, a četvrtog i osmog dana mjeren im je nivo hormona kako bi se procijenila količina stresa.

Dokazana je ekstremno visok nivo stresa, ravan onoj koju iskuse ljudi kojima je život na neki način ugožen, kao što su vojnici na ratištu, piše u izvještajima istraživača studija objavljenih u časopisima Journal of Autism i Developmental Disorders.

Majke djece s visokim nivoima problema u ponašanju su najizraženiji fiziološki profil hroničnog stresa, ali dugoročni učinak na njihovo fizičko zdravlje još se ne zna. Takav nivo hormona je povezana s hroničnim zdravstvenim problemima, a može uticati na regulaciju glukoze, imunološko funkcionisanje i mentalnu aktivnost, kažu naučnici.

Zaključeno je da majke djece s teškoćama u razvoju provedu najmanje dva sata više vodeći brigu o svojim potomcima. Takođe je dva puta vjerovatnije da će biti umorne i tri puta vjerovatnije da su imale stresni događaj u danu. Upskos tome, pojedine majke djece s problemima u razvoju imaju jednaku vjerojatnoću da dožive i pozitivna iskustva svaki dan, kao i podršku okoline i onih roditelja čija djeca nemaju razvojni poremećaj.

Procijenjeno je da bi im od najveće pomoći bilo kada bi poslodavci bili fleksibilniji i izlazili im u susret koliko god je to moguće.

Uz to, ove majke treba svakodnevno da odvoje vrijeme samo za sebe. Jedan od zaključaka bio je i da je još jako dug put koji traži angažman i resornih vladinih tijela kako bi se poboljšale životne prilike za majke i njihovu djecu s teškoćama.

Izvor: Slobodnadalmacija.hr

Procedure i Izazovi Samohranog…

Procedure i Izazovi Samohranog…

Leave a Reply