Za porođaj pripreme godišnje oko hiljadu žena u Školi za trudnice

Oko hiljadu budućih majki godišnje se za porođaj priprema u Školi za trudnice koja radi u sklopu Savjetovališta za reproduktivno zdravlje u Domu zdravlja Podgorica. Sve one imaju isti cilj – da na svijet donesu zdravu bebu, a da im to što bezbolnije i ljepše prođe stara se tim sestara i doktora specijalista koji ih pripremaju za rađanje novog života i prve dane roditeljstva.

U Podgorici već sedam godina postoji Škola za trudnice koja je mnoge buduće majke poslala u porodilište zdrave i spremne za najveličanstveniji trenutak u njihovim životima.

Prva osoba koja trudnice dočekuje u Savjetovalištu je medicinska sestra Dajana Zlatičanin. Ona buduće majke uči kako da bez straha zakorače u porođajnu salu i donesu na svijet svoje bebe.

“Ovdje prvenstveno vodimo brigu o zdravlju trudnice, mjerimo tjelesnu težinu, visinu, pritisak, nivo šećera u krvi, jer vodeći brigu o trudnicama, vodimo brigu i o budućim naraštajima. Učimo ih kako da znaju da je počeo porođaj, šta su to kontrakcije, kada da krenu u porodilište, šta da ponesu od dokumentacije, a šta im je potrebno za ličnu higijenu i za bebu. Kad trudnica prođe ovaj program, ona sa puno više samopouzdanja odlazi na porođaj, svjesna da je upoznata s porođajnim fazama, aktivna, u dobroj fizičkoj formi“, kaže za Portal RTCG Medicinska sestra Dajana Zlatičanin.

Da bi trudnica mogla da se uključi u program Škole potrebno je da se javi svom izabranom ginekologu. On joj daje saglasnost i preporuku koje aktivnosti može da pohađa. Počinje se od sedmog mjeseca trudnoće. Predavanja i vježbe su jednom sedmično u sedmom i osmom, a u devetom mjesecu dva puta do deset dana pred sami termin porođaja.

Ginekologa Milovana Jovanovića trudnice pitaju sve što ih interesuje o porođaju

„Program se odvija po principu radionica. Zainteresovani roditelji mogu slušati predavanja ginekologa, pedijatra i psihologa jednom sedmično u trajanju od dva sata. U grupama na predavanjima je od desetak do dvadeset trudnica. Praktični dio podrazumijeva kondicione vježbe, lagane vježbe koje pomažu da trudnica ostane u dobroj formi, da osnaži grupe mišića koji su najaktivniji tokom porođaja. Tokom vježbi učimo ih tehnikama pravilnog disanja kako bi  znale sve porođajne faze da isprate adekvatnom tehnikom. To im pomaže da u trenutku kada bolovi počnu, porodilje znaju na koji način da sebi i bebi obezbijede dovoljne količine kiseonika. Ono što učimo svaku buduću majku je kako da sarađuje na porođaju sa babicom i doktorom. Važno je da prati faze, da zna šta slijedi nakon toga, da misli na bebu i ne dozvoli da je strah savlada“, kaže Zlatičanin.

Program Škole za trudnice nije predviđen samo za one koje očekuju prvo dijete, pohađaju ga i majke koje čekaju drugo, treće, a poželjna je i podrška partnera.

„Ulaskom u trudnoću ženama se nameće bezbroj pitanja od toga kako da se hrane, kako da se odijevaju, do banalnih pitanja, smiju li da se farbaju, lakiraju nokte, šta da očekuju u kojem mjesecu trudnoće. Sva pitaja na koja ne mogu da dobiju odgovor od svog ginekologa,  imaju priliku da saznaju na našim radionicama. Od ginekologa mogu saznati sve o porođaju carskim rezom, o epiduralu, kako da se njeguju nakon određene vrste porođaja.Poslije obuke u Školi, porođaj za buduću majku nije nepoznanica, što znači da sa manje straha, manje je i bola, a uz bolju pripremu, bolji je i ishod porođaja“, kaže sestra Zlatičanin.

U okviru Savjetovališta za reproduktivno zdravlje odvijaju se i radionice škole roditeljstva.

„Škola roditeljstva koju vodi pedijatar pruža mogućnost majkama da se upoznaju sa svim aktivnostima koje ih očekuju kada napuste porodilište. Kako da brinu o bebi, kako da je kupaju, presvlače, kako da njeguju kožu bebe. Dobijaju savjete o dojenju koje je najbitnije za njihovo dijete.  Roditelji mogu dobiti sve odgovore na pitanja o vakcinaciji, o prvom izlasku u šetnju s bebom,  šta ih očekuje prvi put kad odu na posao, a bebe u vrtić“, objašnjava ona i dodaje da na radionicama sa psihologom trudnice se upoznaju sa svim psihološkim aspektima trudnoće, porođaja i roditeljstva.

Uprkos tome što sve buduće majke mogu dobiti savjete u Školi za trudnice kao dio usluga iz obaveznog zdravstvenog osiguranja, Dajana Zlatičanin kaže da bi bilo poželjno da se više njih interesuje za ovaj vid pripreme.

Druženje i razmjenjivanje iskustava

„Iako je iz dana u dan sve veće interesovanje za školu za trudnice, mi nijesmo zadovoljni odzivom,  očekujemo da se puno veći broj trudnica javi. Ovdje se one druže, stiču prijateljstva, razmjenjuju iskustva. Često nam dolaze višerotke koje prenose svoj doživljaj porođaja i trudnoće, a to prvorotkama puno znači“, kaže ona.

Srećna je zato što veliki broj njih nakon porođaja barem porukom prenese svoje iskustvo.

„U najvećem broju povratne informacije su da je porođaj dobro prošao, često da ih je ekipa pohvalila jer su sarađivale, što opet ne znači da se ne dešava da je porodilja totalno zbunjena, da zaboravi sve što smo učili, da je savlada strah i bol, što ne bi trebalo da u tom trenutku dozvoli sebi. To je momenat kada treba da bude svjesna da na svijet donosi jedno zdravo biće za čiji je život odgovorna. Zato vježbama relaksacije učimo buduće majke da štede snagu i kontrolišu unos kiseonika. Kada trudnica to uspije da sprovede, dobar ishod porođaja je garantovan“, kaže Zlatičanin.

Jedna od majki koja je pohađala program Škole za trudnice, Bojana, kaže da su joj savjeti mnogo pomogli na dan porođaja, ali i u prvim danima nakon toga.

„Prvo moram da kažem da u devetom mjesecu kada vam je otežano kretanje i osjećate bolove u nogama, što je karakteristično za trudnice, vježbe su mi mnogo pomagale, a razgovori uz opuštajuću muziku su me punili pozitivnom energijom. Od doktora Milovana Jovanovića sam naučila mnoge stvari koje su mi pomogle na samom porođaju, a naučio nas je i kako da olakšamo bolove i budemo spremnije za dojenje nakon toga. Mislim da svaka odgovorna majka, treba da prođe kroz taj program.“

I Irina nosi samo pozitivno utiske.

Nakon porođaja majke sa bebama dolaze po savjet pedijatra i fizijatra
„S obzirom na to da mi je bila prva trudnoca, nijesam znala gdje da pođem ukoliko mi krenu bolovi, kao ni to kako se odvija cijeli tok. Nakon nekoliko  časova, bila sam mnogo rasterećenija, jer sam znala šta me čeka I porođaj sam dozivjela kao nesto prelijepo. Tehnika disanja koju smo tamo učili mi je mnogo olakšala, sjetila sam se svakog savjeta koji smo dobili. Topla preporuka svim buducim mamama.“

Savjetovalište se nalazi u Bulevaru Ivana Crnojevića u Domu zdravlja Centar, stari objekat vojnog Doma zdravlja.  Sve informacije mogu dobiti preko Call centra ili direktno na broj Savjetovališta (19816, 020 481-966) od 13-15 sati.

„Dakle sve trudnice i porodilje koje imaju potrebu da razgovaraju sa prihilogom, pedijatrom, ginekologom, mogu se javiti i sve je naravno besplatno. Dobija se edukativni materijal, CD o dojenju“, zaključuje Dajana Zlatičanin.

Procedure i Izazovi Samohranog…

SOS linija baner

Comments

  1. Preporucila bih svim trudnicama. Sestra Dajana je jako prijatna osoba i kad radite kondicione vjezbe i vjezbe disanja pusti vam opustajucu muziku i uzivate. Izadjete opusteni sa vjezbi. Radionice su jako korisne, najvise su mi se svidjele kod fizioterapeuta. Pokazala nam je pravilno uzimanje bebe i sve sto se radi sa bebom sto mi je bilo jako bitno, i od prvog dana me nije bilo strah ni da je uzmem ni da je okupam. Skola vas potpuno fizicki i psihicki spremi za porodjaj

  2. I nase bake su pohadjale skolu za trudnice. Tata mi je pricao kako je moja baka isla u tu skolu sa motikom u jednoj ruci, djetetom u drugoj, sa jednom bebom u stomaku, a drugom u naramku. Pa kad su je uhvatili trudovi, a ona primjeni znanje iz skole za trudnice i porodi se u brazdi njive, sama podveza pupcanu vrpcu, povi bebu i nastavi da kopa. Jako je korisna ta skola, vrijedi svake pare.

    • E, kad smo kod toga: kod nas u Slavoniji su se i te kako dekorisala vjencanja, kitile kapije, kocija za mladence, konji, reveri za mladencd, stolovi… u Hrvatskoj ( o Svijetu da i ne govorim) je to od vajkada obicaj. Drago mi je sto Vam nije bilo lijeno da posjetite moj profil 😂

  3. Ove sto komentarisu o poradjanju na livadi i sl.bojim se sve su se i one tako poradjale kad ovako komentarisu… Svaka pomoc je prvorotki dobrodosla, narocito sto i uz sve savjete i strucnu pomoc svako dijete tj beba je prica za sebe pa uvijek iskrsne dosta toga sto vam i nije savjetovano ili nije primjenjivo na odredjenoj bebi. Tako da, samo naprijed i da bude sto vise skola za trudnice.

    P.S. kada neceg nema kod nas e propale li drzave nista kod nas nema kao u druge drzave, nikakve pomoci, niko ne obraca paznju… Kad ima e sto sve nece izmisliti, e nase prababe, babe, cikunbabe nisu ovako… Stalno ista prica.

  4. Skola je sjajna, sve pohvale za sestru Dajanu! Ne razumijem da neko moze imati nesto protiv postojanja iste. Licno je svakome preporucim. Poradjaju se zene i danas i sa skolom i bez nje, naravno, to nije sporno. Ali, ako je dostupna i zena ima uslova da ide, zbog posla i slicno, svakako nece protraciti vrijeme.

  5. Ne znam kako neko ko nije imao iskustva sa skolom za trudnice, moze da daje bilo kakve komentare…
    Meni licno je, sve sto su nas naucili u skolici 🙂 , bas dosta pomoglo tokom porodjaja.
    Sigurna sam da nijedna trudnica, koja je prosla “obuku” i pridrzavala se savjeta, nije imala problema sa ispucalim kapilarima po licu i u ocima – a znam ih mnogo koje su imale ovo neprijatno iskustvo zbog pogresnog davanja napona i polozaja glave tokom porodjaja… Takodje, pravilno davanje napona olaksava sam izlazak bebe, da se beba sto krace zadrzi u kanalu, sto je jako bitno i za bebu i za mamu… Garantujem da pravilno disanje moze jako puno da pomogne tokom kontrakcija.
    Za sestru Dijanu, naravno, samo rijeci pohvale!
    A ko zeli, moze se i sada poradjati “u brazdi njive”, bez icije pomoci podvezati pupcanu vrpcu, pa nastaviti da kopa 🙂
    I napomenula bih jos samo da je skola za trudnice besplatna….

Leave a Reply