Porođaju prisustvovalo 90 očeva, i dalje se naplaćuje

Tokom prošle godine 90 očeva je prisustvovalo porođaju u Porodilištu Kliničkog centra Crne Gore (KCCG) što je za 50 odsto više nego godinu ranije, a ta mogućnost i dalje se naplaćuje 79 eura.

Odluka KCCG da uz buduću majku u porođajnoj sali bude njen suprug ili druga bliska osoba iz porodice na snazi je od maja 2014. godine, a do sada je tu mogućnost iskoristilo ukupno njih 150, pišu Dnevne novine.

Činjenica da je u godini za nama podršku budućim majkama pružilo 50 odsto više partnera nego u prethodnih godinu i po govori o sve većem korišćenju ove mogućnosti budućih očeva, smatraju u KCCG.

U Pravilniku o prisustvu partnera porođaju, koji se može naći na sajtu Kliničkog centra, piše da porođaju može pisustvovati osoba koju trudnica odabere.

“Do sada su podršku uglavnom pružali supružnici, ali je bilo takođe i nekoliko sestara, kuma, tetaka i prijateljica“, ističu u Kliničkom.

Osoba koju trudnica odabere da prisustvuje njenom porođaju dužna je platiti troškove edukacije i potrošni materijal, što ukupno iznosi 79 eura. Odluka da partner prisustvuje porođaju u Kliničkom centru na snazi je od sredine maja 2014., a ona sadži i cijenu usluge koja se do danas nije mijenjala. Naplaćivanje ove usluge je “zamjereno” Kliničkom centru u posljednjoj analizi stanja u porodilištima koja je rađena za potrebe UNICEF-a, nakon koje je najavljeno da će se raditi na ukidanju naplate.

“Mogućnost prisustva uvedena je sa željom i ciljem da se humanizuje porođaj kao jedan od najljepših događaja u životu roditelja” ranije su saopštili iz KCCG.

Klinika za ginekologiju i akušerstvo organizuje edukaciju o prisustvu partnera na porođaju koja obuhvata konsultacije sa ginekolog akušerom, uz prezentovanje edukativnog video materijala, kao i odgovore ljekara na pitanja koja se odnose na pripreme i proces porođaja. Kada se završi edukacija, osoba koja je pohađala istu dobija potvrdu kao uslov za ulazak u porodilište.

 

Procedure i Izazovi Samohranog…

Procedure i Izazovi Samohranog…

Comments

  1. Edukacija traje sat vremena, potrosni materijal je jednokratno zeleno odijelo, maska za lice i kapica. Vjerovatno bi bilo vise oceva koji bi prisustvovali rodjenju svog djeteta da je cijena normalna. Jer zaista imaju svako pravo na to kao roditelji.

    • Pa eto ako vec mora da se plati tih sat vremena koje doktor provede na prezentaciji i to odijelo kao dodatni trosak. Da je cijena simbolicna mnogi bi prisustvovali. To sto neko “podmazuje” sestre i doktore svojom voljom to je njihova stvar, zato se i napravilo sto se napravilo jer svi tutkaju pare dje ne treba. Ova cijena od 79eura je propisana cjenovnikom bolnice za tu namjenu, a vise je nego smijesno naplatiti prisustvo porodjaju toliko.

Leave a Reply