U Bijeloj 90 djece, prošle godine usvojeno troje

U Crnoj Gori je u 2016. godini usvojeno troje djece, a u hraniteljskim porodicama ih je 362, saopšteno je iz Ministarstva rada i socijalnog staranja (MRSS). U Dječjem domu Mladost trenutno boravi 90 djece.

Iz tog resora su agenciji MINA rekli da je u 2016. godini podneseno 11 zahtjeva za usvojenje djece.

Oni su objasnili da se, za razliku od hraniteljstva, koje je privremeni oblik zaštite djeteta, usvojenjem stvara veza jednaka onoj koja postoji između bioloških roditelja i djeteta.

Budući usvojitelji moraju biti starosne dobi između 30 i 50 godina, dok jedan od njih može biti stariji samo u izuzetnim okolnostima. Razlika u godinama između usvojitelja i djeteta ne može biti manja od 18 i veća od 50 godina.

Status usvojiteljske porodice, kako dodaju precizirali su iz MRSS, može dobiti porodica koja ispuni uslove propisane zakonom i koja u toku pripreme i procjene pokaže da može razumjeti i na najbolji mogući način zadovoljiti individualne potrebe djeteta.

Iz MRSS pojašnjavaju da hraniteljstvo može pružiti porodica (par ili pojedinac) koja ima želju i mogućnost da djetetu obezbijedi njegu, pomoć i uslove za život neophodne za njegov pravilan rast i razvoj.

„Status hraniteljske porodice može dobiti porodica koja ispuni uslove propisane zakonom, koja je ocijenjena podobnom i koja u toku pripreme i procjene pokaže da može razumjeti i na najbolji mogući način zadovoljiti potrebe djeteta“, kazali su iz MRSS.

Kako su rekli, hraniteljske porodice, bez obzira na to da li imaju jednog ili više članova, moraju garantovati da će obezbijediti adekvatnu brigu za dijete u pogledu njegove zaštite, zbrinjavanja i obrazovanja.

Iz Ministarstva ističu da djeca imaju pravo da slobodno izraze mišljenje vezano za planiranje njihovog smještaja.

„Njihova mišljenja će biti uvažena u skladu sa njihovom zrelošću (mogućnošću da dijete shvati značenje svog iskazanog mišljenja i/ili odluka koje eventualno na taj način donese)“, rekli su iz MRSS.

SOS linija baner

SOS linija baner

Comments

  1. Ako se nesto da u javnost, onda neka se da potpuna informacija. Ono sto nikada nije bilo, a nije ni sada, jeste da tih 90-toro djece su slobodni za usvajanje. Ne, nisu… Mora se znati koliko je tacno beba, koliki broj od najmanje djece (do godinu dana) su slobodno za usvojenje, itd, itd… Ono sto zasigurno znam jeste, da je proces za usvajanje djeteta isti prije 30 godina i sada. To je po meni dobro jer se itekako strogo vodi racuna da li su supruznici “sposobni” podici dijete, da li za to imaju finansijsku, stambenu, a prije svega psihicku sposobnost da na sebe preuzmi odgovornost roditelja. Itekako zelim da naglasim da djecu usvajaju samo ljudi “velikog srca”, voljela bih da takvih ima vise…Usvojiti troje djece za godinu dana, premalo…Treba probuditi svijest gradjana…O ovome treba sto vise govoriti javno…Treba pruziti porodicu onom djetetu koje ga je zbog ovog ili onog razloga izgubilo…

    • Draga Milka, moram da dodam da nije problem u usvojiteljima, prosto nema dece za usvajanje. Usvojeno je troje jer ih nema vise, a parova koji cekaju ima. Dok god se bioloski roditelji ne odluce da dete daju na usvajanje, ono nije u tom procesu. Moze provesti citavo detinjstvo u Domu, moze biti stotinu divnih i pogodnih parova koji zele dete, ali ga ne mogu dobiti. Kao sto rekoh, zakon je na strani losih roditelja a ne dobrih usvojitelja.

Leave a Reply