Trudnice za preglede i analize potroše i do 600 eura

Trudnice koje se odluče da u toku trudnoće preglede i analize rade u privatnim ordinacijama za to izdvajaju od 280 do 600 eura, u zavisnosti od toga koliko je trudnoća rizična. Uz to, postoje i analize koje se u Crnoj Gori ne rade, a koje su za naše standarde znatno skuplje.

Korisnice zdravstvene zaštite u Crnoj Gori imaju mogućnost da obavezne preglede tokom trudnoće obavljaju “besplatno” kako se to često kaže, odnosno koristeći obavezno zdravstveno osiguranje koje se plaća svakog mjeseca. Međutim, sve veći broj majki se opredjeljuje da pojedine preglede obave u privatnim klinikama, a nerjetko kod njih održavaju čitavu trudnoću.

Podgoričanka Biljana Janković jedna je od trudnica koja se opredijelila za održavanje trudnoće kod privatnika. Najveći razlog za to je, kaže gužva.

“Sve preglede radim kod privatnika, jer tako mi je lakše. Kad zakažem, tada dođem na red i završim. Nema gužve, nema da me šetaju od jednog do drugog doktora, po upute i nalaze. Zato i privatnici postoje, i hvala bogu što sam u mogućnosti da to sebi mogu da priuštim“, kaže za CDM Janković koja je u sedmom mjesecu trudnoće.

Ona je do sada, kaže skoro 500 eura potrošila na preglede i analize u jednoj podgoričkoj privatnoj zdravstvenoj ustanovi.

“U početku sam imala rizičnu trudnoću i zaista sam radila puno testova i nalaza. Sigurno sam do sedmog mjeseca potrošila oko 500 eura. Ali ne žalim, jer sve je u redu i to je najhitnije”, smatra Biljana.

Direktor privatne zdravstvene ustanove (PZU) “Medan” dr Ranko Medan za Dnevne novine kaže da ovu kliniku godišnje posjeti oko 100 trudnica.

Među obavezne preglede koji se tokom trudnoće rade u ovoj klinici, spadaju ultrazvučni i akušerski pregledi, kao i testovi za određivanje stepena trudnoće i Papanikolau bris, objašnjava Medan.

“Ultrazvučni pregledi se rade do pet puta u toku trudnoće, može i na mjesec dana. To zavisi od stanja trudnoće”, kaže Medan.

Njihova cijena u ovoj klinici je 30 eura, međutim, ukoliko pacijentkinja želi, može raditi i 4D ultrazvučni pregled koji košta 50 eura. Za akušerski pregled, pak, treba izdvojiti 20 eura.

“Akušerski pregled je ginekološki pregled. On može da se radi više puta, a u principu, on se radi svaki drugi mjesec u drugoj polovini trudnoće. Može i u prvom dijelu trudnoće da se uradi jedan takav pregled, da se vidi stepen čistoće vagine, da se uradi papa bris. U drugoj polovini trudnoće mora da se akušerskim pregledom prati otvorenost grlića materice, dužina grlića, bijelo pranje, vaginalni sekret, na osnovu toga se to prati”, objašnjava dr Medan.

Ipak, kako naglašava, ako se, ne daj bože, javi krvarenje, pregledi se rade i češće dok krvarenje ne prestane.

“Ako je sve u redu, ako nema komplikacija, onda bi trebalo da se uradi na početku i prije trudnoće i u drugoj polovini trudnoće svaki drugi mjesec. Znači, akušerski pregled se radi tri do pet puta tokom trudnoće”, kaže Medan. S druge strane, papa bris je dovoljno uraditi jednom godišnje, a njegova cijena  iznosi 15 eura.

“Ukoliko je urađen prije trudnoće, poslije nije potrebno ponovo raditi. Takođe, ako nema bijelog pranja, nema potrebe ni određivati stepen čistoće. Eventualno pred sam porođaj, jedno mjesec dana prije je obavezno da se odredi stepen čistoće da beba kada prolazi kroz porođajni kanal ne bi progutala tu neku bakterijsku vaginalnu infekciju”, navodi Medan.

U PZU Ars medica cijene su nešto veće. Tako je cijena ultrazvučnog pregleda 35, a akušerskog 30 eura. Takođe, pored njih, akušer ove klinike dr Vladimir Janjić savjetuje da se uradi i papa test.

“Obavezno, ako pacijentkinja nije pred trudnoću radila papa test, potrebno je da se on uradi u prvom tromjesečju trudnoće”, ističe Janjić.

Pročitajte još: Ultrazvučni pregledi u trudnoći, koliko ih je dovoljno?

SOS linija baner

Procedure i Izazovi Samohranog…

Comments

  1. Znaci,jedan doktor 45 pacijentkinja i 10 stolica. Mnoge trudnice ne mogu da stoje a kamo li čekaju 3,4 sata. I kad ti zakažu ponekad za mjesec dva a u medjuvremenu glava u torbu. Onda prežališ tih 30 e i platiš pa se kako treba pregledaš.

  2. Sto se tice vadjenja krvi – nikad vise u dom zdravlja. Niko ne pusta preko reda cak ni sestra kojoj ostavljate uput, nego kaze ajde i ja sam radila po citav dan kad sam bila trudna, mozes da cekas. Cekala sam po sat i po, naravno babe mi kaslju u facu i trkaju se da sjednu da ne sjednem slucajno ja. Sto se tice pregleda u dom zdravlja na Konik sve pohvale za dr Tomasevic i sestre. Uvjek se znalo da trudnice idu prve

  3. Ja ni jedan jedini cent nisam dala ni za jedan pregled, test ili vadjenje krvi. Sve sam zavrsavala u drzavnoj bolnici ili domu zdravlja. Cak sam iskoristila i pogodnost za besplatnog zubara.

  4. Zao mi je sto vam je tako losa org.u vasim Domovima zdravlja!Kod nas u bolnici je tako..Ali moram da pohvalim bjelopoljski Dom zdravlja i doktora Vukovica!Zaista svaka cast na organizaciji,lljubaznosti,usluznosti,ma svemu!I njemu i medicinskim sestrama.Da mi je neko pricao da u CG postoji takvo nesto ne bih mu vjerovala!

  5. Kompletnu trudnocu od 6.nedelje do kraja sam vodila privatno. Treba da idem u Dom zdravlja na ultrazvuk i da cekam kao trudnica medju poslednjima jer prvo se pregledaju zene koje nisu trudne, zbog pune besike jer one ne mogu da cekaju. Samo za upute kada sam isla taj papir sam cekala preko sat vremena. A onda i dr koji znaju da imaju more pacijenata ne mogu da se posvete kako treba a dovojna je nekad jedna bitna informacija izmedju pacijenta i doktora da izostane pa da ima losu posljedicu. Osim toga, ovo dijete je i mog supruga a ne samo moje pa ne vidim razlog zasto pojedini doktori ne dozvoljavaju da suprug prisustvuje ultrazvuku. Na kraju, platila sam fino svaki pregled ali sam mogla ako mi je to potrebno i sat vremena da ostanem kod doktora da se konsultujem sa njim o najmanjem detalju koji me zanima. Tako da, nije tu rijec o nikakvoj razmazenosti jer ce svakoj zeni milije biti te pare potrositi ne sebe nego ih dati doktoru, ali prosto smatram da kada sve saberete i oduzmete, ko ima mogucnost bolje otici privatno.

  6. Sve se moze obaviti u DZ, ceka se kao i sve ali tako je. Malo je doktora na toliko pacijenata. Posto se toliko nas prvo pozove “ah tako je to kod nas”, da vam kazem kako je u inostranstvu. Konstatuju da ste trudni na osnovu nalaza krvi i kazu vam dodjite za 3 mjeseca na prvu kontrolu. Tada vas pregledaju babice/sestre pipkajuci stomak i mjereci ga prstima i rukama, to rade do kraja trudnoce. Ako je trudnica starija od 35 u 17oj nedelji urade amniocintezu i prilikom nje se uradi ultrazvuk. Ultrazvuk se kasnije uradi po ulasku u 9ti mjesec (36/37 nedelja) tako da jednu trudnicu dopadne jedan eventualno 2 ultrazvuka tokom cijele trudnoce. Zene na posao pocinju kad im dijete navrsi 3 mjeseca. Tako da isto mislim da smo dosta privilegovane pregledima svaki cas i porodiljskim od godinu dana.

  7. Privatno sam isla, dr. Micunovic bih svima preporucila. Vodila sam cijelu trudnocu kod nje i uvjek mi je davala popuste na preglede, detaljna i jako strucna. Morala sam u Dom zdravlja u bloku V ici zbog odrzavanja trudnoce i papirologije silne svaki mjesec. Dakickoj ni malo nije smetalo sto idem privatno, donesem joj sve uredno ona udari pecat i to je to, ali cekanje i stojanje me izludjivalo.

Leave a Reply