Dječji dodatak za djecu nezaposlenih roditelja od 1. jula 2017.

Vlada Crne Gore je prihvatila u četvrtak predlog Liberalne partije da od 1. jula 2017. godine počne da isplaćuje dječji dodatak za osnovce i srednjoškolace čiji roditelji se nalaze na evidenciji Zavoda za zapošljavanje i ne primaju nikakava socijalna davanja. Skupština je usvojila taj amandman Liberala, kojim se za pola godine skratilo odlaganje primjene novih odrebi Zakona o socijalnoj i dječjoj zaštiti, jer je Vlada predložila da isplata dječjeg dodatka za tu djecu počne 1. januara 2018. godine. Vlada je prethodno planirala da u potpunosti ukine  tu vrstu dječjeg dodatka u 2017. godini i tako uštedi 1,65 miliona eura.

To znači da će 4.300 djece od prvog jula dobijati po 31,8 eura mjesečno.

Pravo na dječji dodatak ima 4.300 djece – osnovaca i srednjoškolaca, čiji roditelji se nalaze na evidenciji Zavoda za zapošljavanje  i ne primaju nikakava socijalna davanja.

Skupština je krajem septembra ove godine usvojila izmjene Zakona o socijalnoj i dječjoj zaštiti kako bi se osnovcima i srednjoškolcima čiji su roditelji nezaposleni i nemaju nikakva socijalna davanja omogućilo da  primaju dječji dodatak.

Izmjene zakona kako bi se primao dječji dodatak incirao je Demos, nakon što je inicijativu za to socijalno davanje potpisalo 6.000 građana sa sjevera.

Procedure i Izazovi Samohranog…

SOS linija baner

Comments

Leave a Reply