Vlade predlaže i odlaganje dječjeg dodatka za djecu nezaposlenih roditelja

Vlada Crne Gore je odlučila da odloži primjenu izmijena Zakona o socijalnoj i dječjoj zaštiti i na taj način odloži za godinu početak isplate dječjeg dodatka za djecu nezaposlenih roditelja kako bi uštedjela 1,65 miliona eura.

Ukidanje dječjeg dodatka definisano je Vladinim sanacionim planom  i izmjenama Zakona o dječjoj i socijalnoj zaštiti koji je juče stigao u skupštinsku proceduru.

Izmjenama Zakona predviđeno je da će država dječji dodatak isplaćivati od januara 2018.

Dječji dodatak je trebalo da iznosi 31,8 eura.

Pravo na dječji dodatak trebalo je da ostvari 4.300 djece – osnovaca i srednjoškolaca, čiji roditelji se nalaze na evidenciji Zavoda za zapošljavanje  i ne primaju nikakava socijalna davanja.

Skupština je  krajem septembra ove godine usvojila izmjene Zakona o socijalnoj  i dječjoj zaštiti kako bi  se osnovcima i srednjoškolcima čiji su roditelji  nezaposleni i nemaju nikakva socijalna davanja omogućilo da primaju dječji dodatak.

Izmjene zakona kako bi se primao dječji dodatak incirao je Demos, nakon što je inicijatuvu za to socijalno davanje potpisalo  6.000 građana sa sjevera.

“Na osnovu predviđenog iznosa koji bi potencijalni korisnici primali (31,8 eura) za 4.300  korisnika u 2017. godini bilo bi potrebno dodatno planirati 1,65 miliona eura. Predloženom mjerom koja podrazumijeva odlaganje primjene ove odredbe do 1. januara 2018. godine  za navedeni iznos biće ostvarene uštede  u odnosu na  potrošnju koja bi  bila bez primjene mjera konsolidacije”, navedeno je u sanacionom planu.

Ovim planom je predviđeno i da od naredne godine budu smanjene naknada za majke sa troje djece sa 336 eura na 264, odnosno sa 292 eura na 144 eura.

Izvor: Vijesti

SOS linija baner

SOS linija baner

Comments

  1. Treba oni njihove plate da smanje za 50% i da odustanu od sluzbenih vozila, plaćanja telefonskih računa, ručkova, putovanja i ostalih troškova na naš račun.I za promjenu da počnu nešto korisno da rade osim što dobro pune svoje dzepove.

Leave a Reply