Naučite dijete kako da samo briše guzu

Složićemo se da ova tema možda i nije najugodnija za raspravu, ali su mnogi roditelji imali s tim poteškoća, pa dobrih savjeta nikada na odmet. Svako ko ima dijete, jednom se morao suočiti s ovim i steći sopstveno, više ili manje ugodno iskustvo. Ali jednom kada papir iz roditeljske ruke pređe u dječju, osjećaćete se kao da ste na konju, tvrde neke mame.

Evo nekoliko savjeta kako doći do te pobjedničke tačke:

Počnite s osnovama

Dijete počnite da učite kako da obriše guzu čim ga počnete navikavati na tutu (ili wc). Samo strpljivo i bez ikakvog forsiranja. Pokažite kako otrgnuti toaletni papir sa stalka i koliko papira kvadratića papira je potrebno, kako ga presaviti za brisanje.

Objasnite djetetu da papir ne smije biti zgutuljan u loptu, što mnoga djeca imaju tendenciju da rade. Takođe objasnite djetetu da slobodno mogu uzeti još papira ako im je potrebno, a ne sve “obaviti” u jednom potezu.

Objasnite zašto se briše guza

Ispričajte djetetu što radimo na tuti/wc – u, što se pritom dogodi i zašto je potrebno da se očistimo. Osim što možete reći djetetu da se može isprljati, možete mu reći da može i smrdjeti i da guza, ako se dobro ne obriše, može i da svrbi. Ali, najvažnija lekcija je koju vaše dijete treba da nauči je ta, da ako napravi nered dok se briše i poslije ne opere ruke, može se i razboljeti.

Objasnite cijelu “proceduru”

Naravno da ste s djetetom vodili i inteligentnije razgovore od ovoga. Ali, kako da dijete shvati čitav proces ako ga obavljate ćuteći? Dakle, dok se vaše dijete još nije samo prihvatilo posla i vi ga i dalje veselo obavljate, pričajte što radite dok radite. Na primjer, djevojčicama svakako objasnite da trebaju brisati od naprijed prema nazad. Objasnite što radite, gdje radite i zašto.

Demonstracija je pola posla

Naravno, nećete to demonstrirati na sebi niti partneru već, na primjer, na nekoj plišanoj igrački ili lutki. Pokažite kako dobro obrisati Tedijevu guzu i to dovoljno puta dok se ne uvjerite da je čista. Neka i dijete obriše Tedija da vam pokaže kako to radi. Naravno, teorija nije isto što i praksa, ali i ovako mala vježba omogućava bolje razumijevanje.

Isprobajte stečeno znanje uz nadzor

Vjerovatno se niko od nas ne sjeća kako je ovo naučio, ali sigurno je trebalo dosta vježbe dok nije postignuto što treba. Niti vaše dijete neće biti drugačije, pa se naoružajte strpljivošću i vježbajte. Naravno, dok ne savlada vještinu, uvijek budite tu negdje da bacite pogled. Očekujte da će dijete nekad promašiti obrisati dio, nekad će čak i zaprljati ruke, nekad možda i gaćice.

Ali, samo greškama i njihovim ispravljanjem doći ćete do konačnog rezultata kojeg ste priželjkivali.

Koristite vlažne maramice

Možda će vašem djetetu tokom vježbanja to biti lakše raditi vlažnim maramicama koje se ne naboraju tako kao toaletni papir. Tako da isprobajte rukuje li lakše vlažnom maramicom. Odredite limit koliko vlažnih maramica smije upotrijebiti prije nego pozove u pomoć, da ne bi u jednoj turi nestao cijeli paket vlažnih maramica. Takođe, naučite dijete da se vlažne maramice ne smiju bacati u wc školjku i obezbijedite posebnu kesicu.

Dođite “u inspekciju”

Nakon prođenih vježbi i demonstracija, pustite dijete da samo briše svoju guzu. Ali, kada ocijeni da je obavilo posao kako treba, neka vas pozove u kontrolu da provjerite odrađeni posao. Ako je neko mjesto “promašeno”, možete na to upozoriti dijete i dati mu da se još jednom obriše uz vaša uputstva ili ga sami obrisati kako treba i usput objasniti gdje je “ostalo”.

Izvor: Dječja posla

Procedure i Izazovi Samohranog…

Procedure i Izazovi Samohranog…

Leave a Reply