Dječji dodatak za đake čiji roditelji nemaju primanja od februara

Ministarstvo rada i socijalnog staranja pripremilo je pravilnik za primjenu izmijenjenog Zakona o socijalnoj i dječijoj zaštiti, koji propisuje da osnovci i srednjoškolci mogu da steknu pravo na dječiji dodatak ukoliko im roditelji nemaju nikakva primanja, a nalaze se na evidenciji Zavoda za zapošljavanje.

Prema saznanjima Pobjede, taj dokument je sada u fazi usklađivanja sa Sekretarijatom za zakonodavstvo.

Ministarstvo je završilo pravilnik, a vidjećemo da li će se nešto ispravljati, odnosno da li će Sekretarijat imati neke sugestije rekao je nezvanično sagovornik Pobjede iz tog resora.

Nedavno je i pomoćnik ministra Goran Kuševija za Pobjedu kazao da su odlučili da rade pravilnik kako bi dali jasne smjernice podnosiocima zahtjeva za sticanje prava na ovo primanje.

Budući korisnici će dokumentaciju moći da predaju od 1. januara, a pravilnikom će precizirati da roditelji neće moći da ostvare ovo pravo ako imaju materijalna primanja, odnosno naknade za majke po osnovu rođenja troje ili više djece, neka prava iz socijalne i dječije zaštite ili primaju nadoknadu za nezaposlena lica preko biroa za zapošljavanje.

Osnovci i srednjoškolci će od februara dobijati uvećani dječji dodatak u iznosu 31.80 eura.

Kuševija je tada ocijenio da je Zakon diskriminatorski u odnosu na kategoriju korisnika materijalnog obezbjeđenja.

“Dijete čiji roditelji su korisnici materijalnog i dalje će da prima 19 eura dječjeg dodatka, za razliku od onih kojima, možda, roditelji rade na crno ili izdaju poslovni prostor, a nalaze se na evidenciji Zavoda”, rekao je on tada.

Kuševija tvrdi i da su ovim aktom obespravljena i djeca u predškolskom uzrastu.

Poslanici Skupštine Crne Gore usvojili su krajem septembra na Cetinju dopunjeni Zakon o socijalnoj i dječjoj zaštiti.

Prilikom usvajanja Zakona u Skupštini, Minstarstvo finansija nije imalo izvještaj o procjeni o fiskalnom uticaju predloženih dopuna na budžet za narednu godinu, dok iz Zavoda za zapošljavanje nije odgovoreno o kolikom broju djece kao potencijalih korisnika se radi.

Poslanik Zoran Miljanić (DEMOS), koji je bio predlagač, kazao je tada da se izmjenama tog akta traži da naugroženiji dio crnogorskog stanovništva – djeca i učenici dobiju ono što im priprada.

“Smatram da to nije puno i da neće opteretiti budžet Crne Gore toliko da neće moći da podnese taj namet”, kazao je tada Miljanić.

Procedure i Izazovi Samohranog…

Procedure i Izazovi Samohranog…

Comments

  1. Opet cista diskriminacija djece…ok, i treba pomoci djeci ciji roditelji ne rade, al po cemu se razlikuju nasa djeca, zar u oni nisu DJECA!!!??? Bolje da ste svoj djeci do 18-te god , uveli da prima djeciji dodatak, nego sto ste dali penzije zenama koje imaju trideset i kusur godina, koje i te kako mogu da rade…Bolje da ste dali penzije svim zenama preko 60 god koje nijesu u mogucnosti da rade, i svoj djeci djeciji dodatak , jer sva djeca imaju jednaka prava…a ove mlade penzionerke koje mogu da rade , izvolte na posao …!!!

  2. Odlicno!!! Idu na ruku djeci ciji roditelji imaju svoje poslovne prostore ili se bave nekim drugim dobrim biznisom a na birou su tek toliko da imaju zdravstveno osiguranje( i za te potrebe su pod sifrom cak ni ne odlaze da se prijavljuju) ! Jos jednom bravo za nase zakone!!!

  3. Kroz ovo se vidi kako drzavu nije briga za nasu djecu. 30e?!! Nezaposleni roditelji?!! Oba?!! Kako je to moguce? Tu pocinje problem, nastavlja sa trudnicama koje su pretezno glavni lik nekih posalica umjesto da im se ljudi dive i da ih postuju , da ne kazem da je puste preko reda ili ustupe mjesto da sjedne. Majke sa malom djecom nemaju gdje prosetati da ih ne isprepada kakav trkac bijesnog auta koji svira da pozuri preko pjesackog a trotoarom je nemoguce stici do odredista da se ne izlozis milosti vozaca na ciji put moras kolicima jer se neko parkirao ili je ogromna lokva ili je neko istresao kontejner ili policija cekira vozace… Tako i skolarci hodaju magistralama i ulicama isprepadani – hoce li sledeci vozac biti obazriviji? I onda ti da drzava 30 e koje ne pokrivaju ni mjesecnu autobusku kartu za skolu iako autobusi jedva i da postoje.

  4. da bar oce da im daju za mjesecne i za uzinu da je srece . a i ovo sto primaju dva roditelja od racuna i dazbina drzavi ne mozemo djeci obezbijedit normalan zivot . .. svoj djeci treba da daju djeci nebitno rade il ne rade roditelji

  5. ja bih ovu gospodju gordanu popovic pitala posto sam na birou 22g nikad me nisu zvali a u kojoj firmi da radim da mi kaze posto je vjerovatno gospodja na dobrom mjestu pa komentarise mlade penzionerke da mi odgovori. dje da radim u koju drzavnu firmu jer u privatne slabo ko osigurava .

    • i ja sam zato trebali su svim majkama nebitno imaju li jedno dvoje ili vise djece da daju nadoknadu da je srece .. zato zene i radjaju po jedno jer nemaju uslova da ih podizu .. ni jedna od nas nije trazila ovo ni sanjala da ce bit ovih nadoknada al ni u ovo nisam sigurna mogu ih ukinut od januara jaci su oni od nas… toliko pozz i tebi

  6. Bruka!! Ovo bi trebalo svako djete da prima do 18g!! Jer se zove DECIJI DODATAK a ne dodatal za nezaposlene..velike pare coce pa se nema.Moje djete nema pravo na deciji jer mu otac regularno zaposlen..ja nemam pravo na penziju jer imam 3djece i nis ladila guzicu kod kuce no radila i imam 18,5g rafnog staza umesto 27g jer sui ukrali !!!! Ovo je sramota bre!

  7. Ko jos moze sebi da priusti da neradi svi rade i ove nove penzionerke ali nisu osigurani..evo ja radim a nemam osiguranje jer radim taku vrstu posla gde je skoro nemoguce osiguranje ..to ne kucna varijsnta..samo budimo iskreni! Samo lenstine nerade! A deciji ili svako djete ili nijedno..dokle klasifikacija??

Leave a Reply