Uspostaviće psihosocijalno savjetovalište za roditelje LGBT osoba

Centar za porodično savjetovanje Narativ, u partnerstvu sa Udruženjem Roditelji uspostaviće psihosocijalno savjetovalište za roditelje LGBT osoba.

Ovo savjetovalište je dio projekta koji će biti finansiran iz programa Unaprijeđenje kvaliteta života LGBT osoba u Crnoj Gori, koji realizuju nevladine organizacije Juventas, Kvir Monetenegro i Institut za pravne studije, a finansira Delegacija Evropske unije u Crnoj Gori.

Izvršna direktorica Centra za porodično savjetovanje Narativ, Aleksandra Mitrović, rekla je da istraživanja koja su rađena u Crnoj Gori, govore da roditelji, ukoliko se njihova djeca iskažu kao članovi LGBT populacije, osjećaju jako neuspješno.

„Negdje je to podstaklo različite reakcije i način na koji se LGBT osobe kasnije uklope u društvo i u zajednicu i na koji način porodice izlaze na kraj sa tim. Iskustva govore o tome da se funkcionalnost porodice u tom periodu smanji“, kazala je Mitrović u izjavi za PR Centar.

Prema njenim riječima, podrška, koja je jako važna i bitna da se pruži članovima LGBT zajednice u tom trenutku nestane, „a samim tim i podrška koja je potrebna porodici nestane“.

„Ne samo što je zahtjevno kako će član LGBT zajednice biti prihvaćen u sredini, takođe porodica čiji je član LGBT zajednice se osjeća odbačeno od sredine, što je isto jedna važna stavka. Samim tim, ukoliko nema podršku, rizici se povećavaju“, smatra Mitrović.

Lejla Abdić-Đoković iz Udruženja Roditelji pojasnila je da će u toku šest mjeseci koliko će trajati projekat biti obučeni savjetnici koji će pružati psihosocijalnu pomoć roditeljima LGBT osoba, a zatim će biti uspostavljeno i savjetovaište i vršnjačka grupa roditelja LGBT osoba.

Predsjednik Upravnog odbora Kvir Montenegra, Danijel Kalezić smatra da je realizacija ovog projekta jako značajna jer dolazi u pravo vrijeme zbog toga što veliki broj problema sa kojima se LGBT osobe u Crnoj Gori srijeću se dešava unutar porodica.

„Zbog toga smo i za temu Prajda ove godine uzeli sloga „Podrška – porodična vrijednost“. Vjerujem da će realizacija ovog projekta biti od značaja za sve one roditelje koji imaju problem zbog toga što oni ili sami ne razumiju ili zbog straha od osude okoline ne mogu ili ne žele da prihvate svoju djecu koja su LGBT osobe“, rekao je Kalezić.

HiPP

Procedure i Izazovi Samohranog…

Comments

  1. filip

    Zaista ne razumijem neopisivu potrebu ljudi da komntarisu probleme drugih. Da imate LGBT dijete ili sa ste sami pripadnik te populacije mozda bi temu i razumjeli. Kako nijeste (ili prikriveno jeste pa se problema plasite jos vise) molim vas manite se diskusije… nijeste svjesni koliko ste gresni pred Bogom koji je svih nas, bez obzira kojoj populaciji, vjeri ili cemu god pripadali… zato Vas molim, komentarisite oblasti koje vas se ticu a nas koji mozda imamo ove probleme, pustite da se sa njima borimo… puno Vam hvala! Filip

Leave a Reply