Kako da prevaziđete ove promjene raspoloženja u trudnoći?

raspolozenje

Ludovanje hormona u tijelu tokom trudnoće kao posledicu imaju česte promjene raspoloženja trudničkom svakodnevicom. Nakon nekoliko sedmica postaće vam normalno da nema smisla pokušavati shvatiti samu sebe. Sve će doći na svoje tek kada hormoni odluče tako.

Kako sve hormoni u trudnoći utiču na raspoloženje?

Ovo je ujedno i, odmah nakon mučnina, najzloglasniji simptom trudnoće. U jednom trenutku si najsrećnija na svijetu, dok već u drugom liješ krokodilske suze. Raspon emocija koje će vas u nekoliko minuta preplaviti biće nebrojen. Tuga, beskrajna ljubav, sreća, ljutnja i jad. Ako ste mislili da je nemoguće osjećati sve ovo u kratkom roku, sigurno niste bili trudni.

Dobra vijest je da će svaka majka i trudnica imati razumijevanja za nagle promjene raspoloženja. I partner će se vrlo brzo priviknuti na njih. Loša vijest je da će vam se ponekad činiti da ta vaša emocionalna neodlučnost traje čitavu vječnost i više ni sami sebe nećete moći trpjeti. Osim što se često javlja u prvom tromjesečju, nije neuobičajeno da se promjene raspoloženja vrate kada uđete u treće tromesečje.

Uzrok promjena u raspoloženju krije se u promjenama nivoa estrogena i progesterona s kojima se vaše tijelo suočava u trudnoći. Značajnije hormonske promjene u tijelu bitno utiču na to kako mozak reaguje na signale o vašem raspoloženju i kako reguliše reakcije.

Kada se promjene raspoloženje najčešće javljaju?

Umor? Sigurno ste upoznati s neobjašnjivim umorom u trudnoći. On je uobičajena pojava, posebno u trećem tromesečju. Kada umor i ludovanje raspoloženja dođu u kombinaciji, teško je normalno funkcionisati, ali postoji način kako da  se osjećate bolje.

Iako vam vježbanje nije trenutno ni na kraj pameti, zapravo bi vam mogla pomoći. Vježbanjem možete regulisati hormone, podstaknuti metabolizam, otpustiti endorfin koji će učiniti da se osjećate bolje. Osim toga, vježbanje će noćni san učiniti kvalitetnijim, a kada budete odmorni i promjene raspoloženja će biti blaže izražene

Kada osjetite da vas love negativne emocije važno je naučiti kako odmah reagovati.
Duboko disanje, izlazak na svjež vazduh ili zatvaranje u sobu nasamo na nekoliko minuta uglavnom pomažu. No, naravno razlikuje se od trudnice do trudnice.

Izvor: MamaIBeba

Procedure i Izazovi Samohranog…

Procedure i Izazovi Samohranog…

Leave a Reply