Da li je u redu da roditelji odu na vikend bez djeteta?

odmor

PIŠE: Irena Avramović, diplomirani defektolog-logoped

Roditeljstvo je složen zadatak. On iziskuje puno energije, vremena, pažnje, emocija… da bi situacija bila još složenija kada postanemo roditelji ne prestajemo da igramo ostale uloge u sopstvenim životima. Jednako je važno negovati karijeru, prijateljske, rodbinske i partnerske odnose. Nećete vjerovati, ali imamo pravo i na lična zadovoljstva i vrijeme koje pripada samo nama. Uspješnost u svim navedenim ulogama, nas neće učiniti lošijim roditeljima. Naprotiv, bićemo kompletnija i svestranija ličnost, ispunjena zadovoljstvom, a kao takva bolji primjer svojoj djeci.

Da li je u redu otputovati bez djeteta?

Kao roditelj i kao stručnjak koji se bavi djecom uvijek savjetujem roditelje djece sa kojom radim, ne da je u redu nego je izrazito korisno. To preporučujem kao vid terapije. Budući da radim sa djecom koja imaju razvojne teškoće, njihovim roditeljima je sve na ovom svijetu više puta složenije nego ostalim roditeljima. Zato smatram da je njima vikend ,,predaha“ još potrebniji. Jedna od teškoća sa kojom se susrijeću jeste i kome je moguće povjeriti brigu o djetetu. To dodatno otežava realizaciju ovog plana. Mada ako imate elementarne uslove da svojoj porodici i sebi ovo priuštite, ne razmišljajte, par nephodnih stvari u ruke i zatvorite vrata za sobom!

Kakvi smo mi to roditelji kada nam smeta dijete?

Poželjeti vrijeme bez djeteta, ne znači da nam dijete smeta već da mu nije mjesto u svako vrijeme na svakom mjestu. Apsolutno je u redu da mama ne bude na fudbalskoj utakmici, tata ne bude na trač prtiji sa drugricama niti dijete na operi. Niko zbog navedenego nije manje dobar roditelj, samo nije prestao da njeguje sopstvene djelove ličnosti. Zbog toga ste divni, svestrani roditelji svjesni važnosti davanja primjera djetetu.

Kako će ono odreagovati?

Nemojte očekivari od djeteta (ako nije tinejdžer) da vam kaže idite i lijepo se provedite, jedva čekam da ostanem sam/sama. Očekivano je da dijete osjeti nelagodnost u prvom trenutku. Ono se tada preispituje da li će moći bez mama i tata da provede predstojeće vrijeme, kako će se snaći, šta ga očekuje, da li će se mama i tata vratiti?

Vaš zadatak je da ga osokolite! To ćete postići ako:

– pokažete da razumijete njegove strahove i osjećaje (Razumijem da se brineš, ovo je nova situacija i svako bi se brinuo.)
– ukažete na njegove sposobnosti i lične snage kojima ono može da prevaziđe ovu situaciju ( Ti možeš sam/sama da se obučeš, da operš zubiće zato što si sada veliki/velika)
– predočite šta od koga može da očekuje u vrijeme vašeg odsustva. (Baka će ti skuvati tvoju omiljenu čorbu, a deda će te voditi u park.)

Može li iko da zamijeni roditelje?

Roditelje niko ne može da zamijeni. Njihov značaj je neosporan. Roditelji su najvažnije figure u odrastanju i životu djece ali ne treba da budu jedine. Ostavite prostora za rođake, prijatelje, komšije… Za djecu je korisnio da imaju šire socijalne krugove. To im je važno i na ranom uzrastu, a i kasnije. Oni koji ostaju sa djecom u vrijeme vašeg odsustva, imaju priiku da njeguju odnos sa djetetom,, ostvare se u ulozi (babe, dede, tetke..). Vaša djeca će biti bogatija i srećnija sa ovim odnosima u životu. Neprocjenjiv je značaj babine, dedine, tetkine, stričeve, ujakove…. ljubavi i pažnje. To djetinjstvo čini ljepšim.

Juče sam posmatrala mamu i sina. Moja prijateljica se vratila sa vikend putovanja. Putovala je sa mužem, a dijete je vikend provelo sa bakom i dekom. Bilo je božanstveno gledati njihovu sreću i čestu potrebu da se emotivno razmijene. Ono što ih je činilo presrećnim je samo međusobno prisustvo.

Izvor: Logopedi Avramović

Procedure i Izazovi Samohranog…

SOS linija baner

Comments

    • Ksenija, mnogo mnogo puta skrenemo od ovih zapovijesti. Mnogo puta pomislim ono sto valjda sve mame u nekom trenu pomisle: uh kako sam nesavrsena. Ma mi smo svi smrtnici ali svi se trudimo da najbolje sto umijemo prenosimo na djecu i njihovu okolinu. Uostalom, ko kaze da moramo biti savrsene? Vazno je da volimo nase velike i male pilice a iz te ljubavi radja se ono najdivnije

  1. Upravo smo bili na odmoru samo nas dvoje. Beba stara 3 mjeseca kod svoje bake. I bas nam je bilo predivno, predah od svega. A opet se posvetili jedno drugom.
    To nam je zaista i trebalo kao da smo dobili pravu terapiju.
    Naravno da nam je beba nedostajala, ali je u sigurnim rukama i nijesmo imali potrebu za brigom.
    Osude sam dobila, ispadam nemajka, ali drage mame uradite onako kako vi mislite da je ispravno i jedino tako mozete biti ispunjene i kao majke i kao zene. Vec odavno ne marim sta ce ko reci, jer zivimo u primitivnoj sredini.
    Toplo svima preporucujem takav vid odmora, jer je to potrebno vama a i bebi.
    Lijep pozdrav!

  2. Ne da je u redu nego je lekovito. Gde ima želje ima i načina da se sve dobro organizuje. Decu uvek ima ko da pricuva a efekti koje ovakav izlet ima i za njih (sa bakom ili tetkom, strikom…) i za roditelje je neprocenjiv.

Leave a Reply