Novi apel da se trajno angažuju asistenti u nastavi

 

asistenti

Nevladine organizacije Akcija za ljudska prava i Naše sunce, uz podršku više organizacija civilnog sektora, uputile su apel premijeru, i ministrima prosvjete i rada i socijalnog staranja, od kojih ponovo traže trajno održivo angažovanje asistenata u nastavi za djecu sa posebnim obrazovnim potrebama.

Na dva prethodna dopisa, upućena bivšem premijeru Milu Đukanoviću, i ministrima Predragu Boškoviću i Borisu Mariću, nisu dobili odgovor.

Nije održan ni sastanak sa NVO sektorom, najavljen prije parlamentarnih izbora, održanih 16. oktobra.

U novom apelu koji je upućen premijeru Dušku Markoviću, ministru prosvjete Damiru Šehoviću i ministru rada i socijalnog staranja Kemalu Purišiću, HRA podsjeća na „gorući problem koji već više godina, a posebno od početka ove školske godine pogađa djecu sa posebnim obrazovnim potrebama i njihove roditelje”.

Razlog tome je, dodaju iz HRA, jer država do danas nije obezbijedila adekvatno angažovanje asistenata u nastavi, koji su djeci neophodni.

„Ove školske godine, propuštanjem da blagovremeno sistematizuje radna mjesta asistenata i tako obezbijedi njihov plaćen, ugovorni, angažman u predizbornom periodu država je posebno prekršila pravo na besplatno inkluzivno obrazovanje“, naveli su iz te NVO.

Pismo koje potpisuju Milka Šćepanović, izvršna direktorica NVO Naše sunce i Tea Gorjanc-Prelević, izvršna direktorica HRA, podržali su i Marina Vujačić, izvršna direktorica Udruženja mladih sa hendikepom Crne Gore(UMHCG), Savo Knežević, predsjednik Prvog udruženja roditelja djece i omladine sa posebnim potrebama, Milisav Mimo Korać, predsjednik Udruženja roditelja djece sa teškoćama u razvoju u Podgorici, Miluša Cica Žugić direktorica Udruženja za pomoć licima ometenim u psihofizikom razvoju u Nikšiću, Kristina Mihailović, izvršna direktorica Udruženja Roditelji, Daliborka Uljarević, izvršna direktorica NVO Centar za građansko obrazovanje(CGO), Maja Raičević, izvršna direktorica NVO Centar za ženska prava(CŽP), Ljupka Kovačević, koordinatorka Centra za žensko i mirovno obrazovanje – ANIMA, Stevo Muk, predsjednik Upravnog odbora Instituta alternativa(IA), Ivana Vujović, izvršna direktorica NVO Juventas, Ljiljana Raičević izvršna direktorica NVO Sigurna ženska kuća (SŽK), Milan Poka Mijajlović, starješina Odreda izviđača “Njegoš”i Aleksandar Jerotić, predsjednik NVO Pandora.

Medijima je nedavno stigao dopis jednog od asistenata iz Herceg Novog, koji navodi da asistenti od početka školske godine „rade bez centa“, te da je Zavod za zapošljavanje školama dostavio anekse ugovora, kojima se umanjuje uplata školama za angažovanje asistenata.

„Umanjuju se ionako minimalne plate od 193 eura“, naveo je on.

Asistenti su ove školske godine, zbog održavanja parlamentarnih izbora, umjesto ugovora o radu, dobili ugovore o volontiranju.

Iz Ministarstva prosvjete su Vijestima ranije kazali da volontiranje podrazumijeva besplatan rad, te da oni nemaju sredstva da plate asistente, već da je to projekat Zavoda za zapošljavanje.

Iz HRA i NVO Naše sunce su ranije kazali da su asistenti i nakon održanih izbora nastavili da volontiraju bez ugovora, što je prekršaj po Zakonu o volonterskom radu i Zakonu o radu.

Naveli su i da je ove školske godine nezakonito i na brzinu angažovan nedovoljan broj volontera, od kojih su neki novi u tom poslu, i na koje posebno autistična djeca ne mogu da se naviknu.

U pismu koje je hercegnovski asistent u nastavi za djecu sa posebnim obrazovnim potrebama uputio medijima i NVO sektoru, navodi se da im je u školama rečeno kako će biti isplaćeni za volonterski rad u septembru i oktobru – za period za koji su potpisani ugovori o volontiranju.

“Mi smo i nakon izbora 17. oktobra, do 1. novembra, radili bez  ikakvog ugovora, jer nam je rečeno da moramo raditi, dolaziti na nastavu, inače će možda angažovati novog asistenta od 1. novembra. Drugim riječima, ako odustanemo, izgubićemo pravo na novac za septembar i oktobar. Pristali smo i radili… nadajući se da će sve na kraju ispasti dobro”, naveo je on.

Nakon toga, kako dodaje, asistentima je saopšteno da će biti isplaćeni, ali da će iznos, prema aneksu ugovora koji je dostavljen školama, biti umanjen.

“Isplate, međutim, i dalje nema. Posljednja informacija koju smo dobili je da nam neće isplatiti septembar i oktobar, a da će nam umanjiti i isplatu za novembar i decembar”, kazao je hercegnovski asistent.

SOS linija baner

SOS linija baner

Leave a Reply