Kupljeno 12 otrovnih igračaka, još niko nijednu nije vratio

mojmaliponilutka-frozen
Nijedna od 12 prodatih popularnih igračaka za djevojčice, lutka Frozen za koju se ispostavilo da sadrži opasne materije ftalate, još nije vraćena trgovinama u kojimaje prodata, kao ni pet komada gumene igračke set „mali poni“, koja je takođe povučena sa tržišta zbog ftalata.

Uvoznik i distributer ovih igračaka, direktor preduzeća Svicomm iz Budve Nikola Svitlica, kazao je Pobjedi da još niko od kupaca nije vratio igračke, i da će sve biti uništene.

Sporne igračke u prodaju su puštene u septembru, u skoro svim radnjama preduzeća Svicomm, a Zdravstveno sanitarna inspekcija je nedavno analizom došla do rezultata da sadrže povećan procenat opasnih ftalata. Svitlica je precizirao da su uvezli u septembru 72 komada lutke Frozen i prodali njih 12, a od 48 uvezenih gumenih lutki set „mali poni“, prodato je pet.

“Iskreno sam zatečen činjenicom da su se u isporuci našle lutke koje sadrže ftalate koji mogu ozbiljno da ugroze zdravlje djece. Uvijek nabavljam kvalitetnu robu, svi proizvodi su do ovog trenutka bili ispravni. Do sada nijesam znao šta su ftalati”, rekao je on.

Stručnjaci pojašnjavaju da je dokazana kancerogenost ftalata i da se dovode u vezu sa malignim tumorom dojke i testisa, pa mogu ozbiljno da ugroze zdravlje djece.

Analize su pokazale da gumena lutka Frozen, nepoznate robne marke, sadrži 8,2 odsto ftalata po masi, a maksimalno dozvoljena vrijednost, u skladu sa propisima, u igračkama i proizvodima za djecu je 0,1 odsto ftalata po masi.

Iz Svikomm-a su pozvali sve koji su kupili ovu igračku, čiji je bar kod 015050101179, da je vrate i oni će im vratiti novac. Set „mali poni“ sadrži 6,1 odsto ftalata po masi. Bar kod ove igračke je 015050101643.

Izvor: Pobjeda, CDM

SOS linija baner

SOS linija baner

Comments

Leave a Reply