U dječjoj bolnici ponovo radi oftalmolog ali 15 dana u mjesecu

oftamolog4

U Institutu za bolesti djece Kliničkog centra Crne Gore ordinira samo jedan oftalmolog koji radi 15 dana u mjesecu, a iz uprave kažu da postojeći problem nije mogao biti riješen na drugačiji način zbog deficita radno raspoloživih oftalmologa.

Vršilac dužnosti direktora Instituta Sonja Milašinović kaže za radio Antena M da su do juna ove godine imali stalno zaposlena dva oftalmologa.

U to vrijeme jedna doktorka je dala otkaz, a duga otišla na višemjesečno bolovanje.

Milašinović pojašnjava da se problem sa oftalmoločkim pacijentima nastojao riješiti tako što su hitne slučajeve zbrinjavali oftalmolozi Klinike za očne bolesti KCCG (koji imaju istu specijalizaciju kao i oftalmolozi koji su radili u IBD-u), dok su kontrole i rutinske preglede pacijenti dobijali u privatnoj ordinaciji “Borović” sa kojom je Fond za zdravstveno osiguranje CG sklopio ugovor, a na osnovu medicinske potvrde, dobijene u oftalmološkoj ambulanti.

Od novembra u IBD-u ordinira dr Milena Božović, specijalista oftalmologije iz Beograda, koja je radno angažovana na 15 dana mjesečno, na osnovu ugovora sa KCCG.

“Po istom principu biće omogućeno da se obavljaju oftalmološke operacije zakazanih pacijenata u IBD-u”, objašnjava Milašinović.

Institut trenutno ima dva ljekara na specijalizaciji oftalmologije, koji se obučavaju.

Jedna majka opisala je svoje iskustvo na Facebook grupi Udruženja Roditelji i probleme na koje je naišla kada je krenula u proceduru kontrolnog pregleda vida svojih sinova.

“Kad dobijete uput od izabranog ljekara, odete u Dječiju bolnicu i ljubazna sestra u oftalmološkoj ambulanti vam kaže da nemaju uopšte oftalmologa do daljnjeg. Vratite se izabranom ljekaru i on vam da novi uput za privatnu ordinaciju “Borović” s kojom imaju ugovor o saradnji preko Fonda. Pođete kod njih i oni vam kažu da više ne vrše preglede djece i da ne znaju hoće li ugovor produžiti s Fondom zdravstva u 2017. Naravno, za privatni pregled imaju termine i to ovih dana”, objasnila je ona.

Njena porodice je zakazali pregled i platila ga. Zbog toga je ova majka apelovala na Fond zdravstva da produže ugovor sa ordinacijom “Borović”.

Oftalmološkinja Sanja Borović tvrdi da je ordinacija „Borović“ limitirana sredstvima koja dobija od Fonda za zdravstvo i da može besplatno da pregleda samo određeni broj djece.

„Imamo ograničen broj djece, 280 do 330, koji možemo da pregledamo u toku jednog mjeseca u saradnji sa njima.  Neko može da sačeka sljedeći mjesec pregled i ne mora da plati, ali ako mu se za pregled žuri tokom baš tog mjeseca kad nam je sve zakazano moraće da plati pregled za dijete“, objasnila je ona.

Napominje da i kad se za bolnicu zakazuju pregledi ne mogu svi biti pregledani u toku jednog mjeseca.

Prema njenim riječima, ako se radi o hitnom saniranju problema dijete će biti pregledano odmah, bez zakazivanja.

Kompletan oftalmološki pregled u ovoj ordinaciji košta 30 eura.

“Za decembar je već sve popunjeno kod nas, ali mogu da se jave u Dječiju bolnicu, od prije nekih desetak dana tamo je počeo da radi oftalmolog. Meni je zaista žao tih ljudi i te djece, opravdano su nezadovoljni, ali trudimo se da svakome sve objasnimo, mi nijesmo prava adresa, jer nemoguće je izaći na drugi način u susret “, kazala je Borović. “Krajem mjeseca ćemo se dogovoriti da li ćemo produžiti ugovor sa Fondom.”

Iz Fonda za zdravstvo je saopšteno da se shodno odredbama Zakona o zdravstvenom osiguranju, ugovori sa zdravstvenim ustanovama koje nijesu uključene u Zdravstvenu mrežu sklapaju do 31. marta za tekuću godinu, ukoliko se zdravstvene ustanove ne mogu obezbijediti u ustanovama iz Mreže.

„To znači, da ukoliko se utvrdi potreba za istim, Fond je u obavezi da do 31. marta 2017. godine zaključi ugovore sa zdravstvenim ustanoma van Mreže. Fond sa ordinacijom Borović ima ugovor do 31. Decembra ove godine i u obavezi da do tog perioda pruža zdravstvene usluge osiguranim licima, po propisanoj proceduri“, saopšteno je iz Fonda.

 

Procedure i Izazovi Samohranog…

SOS linija baner

Comments

  1. Dr Borovic je zaista divna zena.Jeste da se dugo ceka ali moram priznati da sam odusevljena sa koliko ljubavi i paznje pristupa djeci pa djeca rado saradjuju i idu kod nje na preglede. Fond treba da poradi na organizaciji cjelokupnog sistema,a sto hitnije da nadju trajno rjesenje za oftamologa i alergologa za djecu….

Leave a Reply