Što sve može uticati na plodnost?

plosnost

Sve više parova bori se s nekim oblikom neplodnosti, za koje je ponekad teško ili gotovo nemoguće sa sigurnošću utvrditi uzrok. Takođe, vjerujemo da su parovi koji se bore s tim problemom već čuli razne teorije o tome što može uticati na plodnost. Na primjer, to su konzumacija alkohola, pušenje, određeni ljekovi, stres i mnoge druge stvari, ali  kada pogledaju druge parove oko sebe koji puše, piju, žive stresan život, jedu nezdravu hranu i imaju zdravu djecu, čini se da ništa od toga nema smisla.

Činjenica je da bez obzira na napredak reproduktivne medicine, još postoje mnoge nepoznanice kada je u pitanju uspješno začeće, i zdrava trudnoća koja na kraju rezultira rođenjem zdravog djeteta. Dok se sve na kraju zbroji i oduzme, većina uzroka svodi se na genetičke, hormonske i druge metaboličke poremećaje i da ne postoje dvije iste osobe, pa tako ni uzroci određenih poremećaja i bolesti ne moraju biti uvijek isti.

Takođe, činjenica je da nijedan ljekar koji se bavi humanom reprodukcijom neće nikome zabraniti konzumiranje alkohola, zabraniti pušenje, rafiniranu ili fast food hranu, niti će reći da moraju spavati osam sati na dan. Njima će prioritet biti utvrđivanje vaše hormonske ravnoteže, provjeravanje mikrobioloških nalaza, utvrđivanje bolujete li od polnih bolesti, i uputiti vas na dodatne pretrage prema specifičnim indikacijama.

Ono što je apsolutno sigurno je da nezdravi život u bilo kojem smislu riječi može dovesti do hormonskih i drugih metaboličkih poremećaja i utjecati na kvalitet jajnih ćelija i speratozoida, a što može uticati na mogućnost zdrave trudnoće. Zato, ako u skorije vrijeme planirate trudnoću, svakako obratite pažnju na nabrojane stvari. Zdravim navikama svakako možete povećati mogućnost ostvarenja roditeljstva, pa zato izbjegavajte…

… noćno svjetlo – Dokazano je da svjetlo monitora, televizora i ekrana mobilnog i tableta u vremenu prije spavanja, posebno ako je riječ o kasnijim večernjim i noćnim satima (kada bi trebalo da spavate), mogu poremetiti mogućnost utonuća u san. S time bi se poremetila i proizvodnja hormona melatonina, koji se proizvodi tokom spavanja, a služi za obnovu i regeneraciju organizma, što može uticati na proizvodnju i zdravlje jajnih ćelija.

… procesuiranu i fast food hranu – Nezdrava hrana zbog svojih sastojaka može uticati na hormonsku ravnotežu – progesteron, insulin i testosteron.

… povišeni holesterol – Prema istraživanju koje je objavljeno u naučnom časopisu Journal of Endocrinology and Metabolism u vezu se dovodi povišeni holesterol kod oba partnera i duže vrijeme koje je potrebno za začeće.

… stres – Žene koje planiraju trudnoću svakako moraju barem pokušati smanjiti stresne situacije, koje mogu uticati na rad štitnje žlijezde, pa prema tome i hormonsku ravnotežu. U tome može pomoći redovna fizička aktivnost, druženje s prijateljima, opuštanje u toplini i miru doma…

… lošu oralnu higijenu – Pokvareni zubi i drugi ozbiljni upalni procesi u usnoj diplji mogu utjecati na zdravlje organizma, pa tako i mogućnost lakšeg začeća. Takođe, mogu naštetiti pravilnom razvoju fetusa.

… pušenje – Američko udruženje za reproduktivnu medicinu objavilo je da je u 13 odsto slučajeva neplodnosti, pušenje upravo uzrok tome. Takođe, istraživanja su pokazala da su žene koje su bile izložene pasivnom pušenju duže od šest sati na dan imale za 36 odsto veće šanse da imaju problem sa začećem.

Zanimljivo je pomenuti da pušenje može djelovati na strukturu sekreta iz vagine tokom plodnih dana, što može uticati na nemogućnost da spermatozoidi prodru u matericu i nastave put prema jajovodima i oplode zrelu jajnu ćeliju.

… prekomjernu ili premalu težinu – Prevelika težina može izazvati neredovne menstrualne cikluse, pa tako i probleme s ovulacijom. Isto važi i za naglo gubljenje na težini.

… ljekove – Određeni ljekovi, posebno određene vrste antideprisiva i ljekova za poboljšanje raspoloženja, mogu utjecati na proizvodnju prolaktina, hormona koji može spriječiti ovulaciju.

… lubrikante – Iako mogu proces „rađenja“ djece učiniti zabavnijim, oni zbog svojih sastojaka mogu uticati na pokretljivost spermatozoida. Svakako ih izbjegavajte ako planirate trudnoću.
Izvor: žena.hr

Procedure i Izazovi Samohranog…

SOS linija baner

Leave a Reply