Planiranje sigurne i zdrave trudnoće nakon spontanog pobačaja

spontani

Spontani pobačaj je na spisku traumatičnih događaja u životu žena. Najčešće se događa i prije nego što je žena uopšte saznala da je trudna, ali spontani pobačaj u najvećem broju slučajeva nije krivica žene niti ga ona može izazvati.

Bez obzira na to što ga je izazvalo, spontani pobačaj ženu ostavlja u stanju straha, napetosti i tugovanja. Kod žena kod kojih je spontanih pobačaja bilo više, javlja se veliki strah da nikada neće začeti i očuvati trudnoću, pa neke više nemaju hrabrosti ni pokušavati. Uz savjete i pomoć ljekara, žene ipak treba da imaju na umu da je svaka trudnoća drugačija i da ne treba gubiti nadu. Lijekar će sve uraditi sa svoje strane, ali žena takođe može uraditi puno da se osnaži za neke nove pokušaje.

Nakon pobačaja, bilo bi dobro dati svom tijelu i srcu dovoljno vremena da se zaliječe i oporave od stresa pobačaja. Svakako sebi treba dati vremena i biti strpljiva kako bi se tijelo, um i srce osnažili i ohrabrili za novu trudnoću. Kada dođe period u kojem se ponovno osjećate opušteno i sretno, a u vašim se mislima ponovno počinju javljati planovi za novu trudnoću.

Ali ovaj put imajte na umu nekoliko poteza koje možete preduzeti, a koji vam mogu pomoći da obezbijedite što bolji početak za novo začeće i trudnoću.

Upradite potrebna ginekološka testiranja
Ako ste imali dva ili više spontana pobačaja za redom, bilo bi dobro prije sljedećeg pokušaja posjetiti lijekara i provjeriti ima li kakvih fizioloških uzroka. Ponekad su ponavljani pobačaji pitanje genetskog nasljeđa, ali u drugim slučajevima može se raditi o nekim strukturnim problemima poput septuma materice (pregrađena materica). Poteškoće mogu stvarati i hormonski disbalans, odnosno nedovoljno lučenje hormona progesterona, ali i jake infekcije, neke bolesti štitne žlijezde i neke autoimune bolesti.

Izliječite sve infekcije
Kad je vaš imunitet pod napadom bakterija i virusa, borba ga prilično slabi. Osjećate li se bolesno, iscrpljeno i “čudno”, svakako se testirajte na infekcije poput onih polno prenosivih, listeriozu, vaginalne infekcije, parvovirus infekcije i druge, a prema savjetu vašeg ljekara.

Upoznajte se s mogućim rizicima
Ako ste stariji od 35 godina, pušačica ste i imate neku hroničnu bolest, vjerovatno ste pod većim rizikom za spontani pobačaj. Neke rizike nemoguće je eliminisati, ali se kvalitet života na mnoge načine može poboljšati kako bi se umanjio taj rizik od spontanog prekida trudnoće u prvom tromjesečju. Samo za primjer, prestanak pušenja, zdrava ishrana, redovno vježbanje i dovoljno sna, mogu učinti čuda za sveukupno poboljšanje stanja vašeg organizma i za uspostavljanje hormonske ravnoteže.

Budite svjesni svojih emocija
Ako su tuga i strah zbog nedavnih pobačaja još prisutni, moguće je da ćete i novu trudnoću dočekati napeti, nervozni, zabrinuti i pretjerano oprezni. Pokušajte osvijestiti i emocije, a potom ih otpustiti. Razmišljajte pozitivno, odnosno na način da je ovo nova prilika i da će sigurno sve biti u redu. Vjerujte u pozitivan ishod i odbacite sav stres. Stres itekako utiče na probleme sa začećem.

Stavite sebe na prvo mjesto
Nema ništa sebično ni narcisoidno ako u ovom periodu života stavite sebe na prvo mjesto u smislu da se zaista brinete za sebe. Osluškujte se, posebno svoje emocije. Potražite pomoć onih koji su vam najveća podrška i razgovarajte o sebi i stvarima koje vas muče. Izbjegavajte ljude koji vas opterećuju, emocionalne vampire i one koji na vas ne djeluju pozitivno. Razmišljajte svakog dana što vama treba i što biste vi željeli.

Nikada ne gubite nadu
Kada vas uhvati anksioznost prisjetite se da je i nauka dokazala da većina žena koje su imale spontani pobačaj, kasnije normalno začnu bebu i imaju uredne trudnoće. Budite samouvjereni, ne gubite nadu i svakog sebi dana govorite da ćete itekako ostvariti svoj san i postati majka. Neka to bude vaša mantra i vaša dnevna meditacija.

Jedite zdravo i riješite se poroka
Zlatno pravilo već znaju i ptice na grani: puno voća i povrća, žitarica, sjemenki i namirnica bogatih proteinima, ali od provjerenih proizvođača. Važno je baviti se nekim aktivnostima, ali ne preopterećivati tijelo napornim vježbama. Voda je nezaobilazna, a dovoljno sna pružiće vam psihički i emocionalni odmor. Cigarete i alkohol odbacite odmah, jer ionako vas čeka duže perioda bez tih poroka. Što prije počnete, to bolje za vas i vašu bebu.

Izvor: Klinfo

SOS linija baner

Procedure i Izazovi Samohranog…

Leave a Reply