Povučena lutka koja je TRI godine bila na tržištu

lutkaa

Dječja igračka – lutka, koja je tri godine prodavana u Crnoj Gori, povučena je sa tržišta jer predstavlja “ozbiljan rizik po zdravlje”. Iz Kompanije Pan Graf CG pozvali su sve građane koji imaju primjerak igračke Lutka Fashion Styles, marke Tian Fu Toys, da je hitno donesu u prodavnicu u kojoj su je kupili, ili kod njih u veleprodaju, kako bi im vratili novac.

Zdravstveno-sanitarna inspekcija utvrdila je da  igračka predstavlja “ozbiljan rizik po zdravlje potrošača”, zbog visokog sadržaja opasnog ftalata  – skoro 200 puta većeg od propisanog.

Iz tog razloga, uvoznik i distributer tog proizvoda – preduzeće Pan Graf CG povuklo je sve komade sa tržišta. Oni su u novinskom oglasu napisali da je igračka prodavana na tržištu od 2014. godine do 18. novembra i da sadrži ftalat koji može štetiti zdravlju djece:

“Igračka ima povećan sadržaj Bis(2-ethylhexyl)ftalata u odnosu na propisanu vrijednost (izmjerena vrijednost 19,3 odsto po masi). Propisana vrijednost je 0,1 odsto po masi”.

Iz te kompanije Vijestima je saopšteno da su bili iznenađeni nalazom inspekcije, jer su lutke prešle granicu i sve kontrole.

“Prvi put smo čuli tada za ftalat, a nikada ranije nijesmo bili kontrolisani u vezi sa tim”.

Tvrde da je inspekcija došla ranije i tražila nekoliko komada lutki za analizu, da bi potom bilo utvrđeno da predstavljaju ozbilja rizik po zdravlje.

Glavna inspektorka Zdravstveno-sanitarne inspkecije Višnja Orban uputila je juče novinara da se obrati Upravi za inspekcijske poslove.

Do zaključenaja broja nije odgovoreno kako je opasna igračka prošla kontrole i dospjela na crnogorsko tržište.

Procedure i Izazovi Samohranog…

Procedure i Izazovi Samohranog…

Leave a Reply