Kasni isplata socijalnih davanja, čeka se usvajanje rebalansa

socijala

Isplata socijalnih naknada za oktobar u iznosu oko deset miliona eura, kasni više od deset dana, jer nije usvojen rebalans budžeta. U Ministarstvu rada i socijalnog staranja kažu da je sve spremno za isplatu i da će ona početi odmah nakon stupanja na snagu rebalansa.

Ministar rada i socijalnog staranja Boris Marić pozvao je političke aktere da ubuduće budu mnogo odgovorniji i razmišljati da se ovakve situacije ne smiju ponavljati.

Mjesečno država Crna Gora treba da izvoji za majke sa troje i više djece oko 5,4 miliona eura, što je više nego za sva socijalna davanja zajedno. Za dodatak za njegu i pomoć je potrebno 977 hiljada, za Materijalno obezbjeđenje porodice 750 hiljada. Za Naknade roditelju ili staratelju – njegovatelju lica koje je korisnik lične invalidnine 360 hiljada, za Ličnu invalidninu 250 hiljada i za Dodatak za djecu i Naknade po osnovu rođenja djeteta po 244 hiljade eura.

I sa redovnim davanjima, Marić kaže da imamo neveselu socijalnu sliku.

“Sada je već činjenica da će morati da se preispita socijalna politika kao takva i da se vidi u kojoj mjeri ona pogađa cilj, jer nesporno smo utvrdili da socijalna politika velikim dijelom ne pogađa cill. Ovakva socijalna politika permanentno drži ljude u stanju socijalne potrebe, to je veliki problem crnogorskog društva”, rekao je Marić za TV Vijesti.

U Banci hrane smatraju da je socijalna politika neefikasna i da nije primjerena življenju u 21. vijeku.

“Ne samo da se nije desilo povećanje socijalne pomoći, nego kao što vidite socijala kasni, a zaista je upitno koliko ta socijala omogućava njima normalan život”, kazala je Marina Medojević iz NVO Banka hrane.

Rajka Lončarević samohrana je majka koja živi kao podstanar sa sinom koji ide u srednju školu. Od države dobijaju 97 eura mjesečno za materijalno obezbjeđenje porodice. Sada i to kasni.

“Veliki je problem, ja sam podstanar, već dva mjeseca kasnim režije”, kaže Rajka Lončarević. “Jeste kriza i u državi i sve razumijem, svakoga poštujem, ali treba malo da se odvoje, razumijete, slučajevi kao moj, moje godine, ko će mene sa 59 godina da primi u stalni radni odnos”.

U problemu kao Rajka je neposredno ili posredno, oko 60 hiljada ljudi.

Izvor: TV Vijesti

Procedure i Izazovi Samohranog…

SOS linija baner

Comments

  1. Neka smanje plate ministrima poslanicima koji nista ne rade!!! Dobro izracunase koliko se daje majkama koliko je socijalno a daj da saznamo koliko ode para na ove nase poliiticare njihove dadilje njihove lux automobile skitanje zderanje i ostalo!!! Glasajte ih opet !!!!! Pu

  2. Sram vas bilo “drzavo” trosak Vam veliki socijala, toliko para prodje kroz ruke pojedinaca da je to bruka, jadnom narodu date mrvice od svega toga pa jos i da vam budu zahvalni, e nema tu drzave ni drzavnika, pamet se prosipa a para nema, manje price a vise rada za narod a ne za elitu crnogorsku, ustvari oni su socijal jer im mi placamo luksuzan zivot, uzimaju od nas.

Leave a Reply