Protesti na sjeveru ako se budu ukidale naknade za majke

nvo

Predstavnici nevladinih organizacija sa sjevera Crne Gore najavili su danas da će se oni koji krenu u avanturu ukidanja naknada majkama na sjeveru, koje su ostvarile po osnovu troje i više djece shodno Zakonu o socijalnoj i dječijoj zaštiti, suočiti sa masovnim protestima građana na sjeveru.

Sa današnjeg zajedničkog sastanka u Bijelom Polju su poručili majkama na sjeveru, koje ih često kontaktiraju brinući se za ono što su ostvarile i što je pomoglo koliko toliko njihovim porodicama da opstanu, da se ne plaše da će to izgubiti da im Ustav Crne Gore dopušta da se bore za to pravo koje im je pripalo.

“NVO sa sjevera u slučaju da neko bude krenuo u avanturu da im ukida to pravo, organizovaće masovne proteste na sjeveru i pozvati svaku majku da sa svojom porodicom izađe na ulicu i u skladu sa Ustavom i zakonom odbrane zajedno sa nama, to što im je pripalo, a avanturistama iz Podgorice poručujemo, smanjite doživljaje i tražite sredstva tamo gdje treba da tražite, da bi začepili minuse koje nijesu građani na sjeveru napravili već vi sami u Podgorici”, piše u saopštenju.

Prema podacima nevladinih organizacija, samo u Bijelom Polju 2900 majki je dosada ostvarilo to pravo, na osnovu čega predlagačima i onim koji razmišljaju u pravcu ukidanja, poručluju da se saberu koliko je to članova u porodica i koliko je to u svim opštinama na sjeveru.

“Ako im se isplati da mogu sa građanima na sjeveru kao dosada da se igraju i da ih kao dosada uvijek tjeraju u čorsokak, smatrajući ih kao nekog ko će kao i dosada dok su ih pljačkali, raseljavali, ćutati, grdno se varaju”, navode u saopštenju.

Iz NVO-a smatraju da su majke iz Rožaja pokazale, da se majke na sjeveru više neće prepuštati da njih i njihove porodice više neko ugrožava.

“Da li je dosada neko majke na sjeveru pitao kako su živjele posljednje dvije decenije, šta su prolazile dok se sjever uništavao i pljačkao, da li ih je pitao kako su ostajale bez posla, kako su školovale svoju djecu, da li im je ko dosada kazao zašto su njihova djeca ostala bez dječijeg dodatka, da li su možda majke predložile zakon i izglasale u Skupštini Crne Gore? Naravno da nijesu. Ali majke iz Rožaja su pokazale, da se majke na sjeveru više neće prepuštati da njih i njihove porodice više neko ugrožava, smatrajući ih građanima drugog reda i uslovljavajući ih da napustaju svoje domove seleći se po svijetu”, dodaju u saopštenju.

Izvor: RTCG

 

 

SOS linija baner

SOS linija baner

Leave a Reply