Sudija podnio ostavku prije presude ljekarima iz Bijelog Polja

karisik

Roditelji beba inifciranih u bjelopoljskoj bolnici 2014. godine ogorčeni su zbog odluke sudije Višeg suda Vidomira Boškovića da podnese ostavku na sudijsku funkciju, praktično pred zaključenje sudskog postupka protiv četvoro ljekara.

Jedan od očeva inficiranih beba Predrag Karišik kazao je da je Bošković mogao ranije da napusti tu funkciju, ako nije imao hrabrosti da donese presudu.

“U daljem postupku ne vidimo da ima kredibilnih sudija da smiju donijeti presudu u ovom slučaju. Takođe, poručujemo javnosti u Crnoj Gori da smo spremni i na radikalne poteze, a da za sve eventualne posljedice i probleme biće odgovoran isključivo Vidomir Bošković”, kazao je Karišik.  On je ocijenio  da je nakon vještačenja Sudsko medicinskog odbora iz Beograda slučaj bio jasan, odnosno da je dokazana krivica optuženih ljekara.

Otac preminule bebe, Slaviša Knežević naveo je da su se završne riječi očekivale u utorak i da je neshvatljivo da par dana prije toga podnese ostavku sudija koji je dužio taj predmet.

“I ako nas je iznenadio, nijesmo demoralisani  jer čovjek vjerovatno nije imao profesionalne hrabrosti da donese odluku ili je imao neki pritisak. Nećemo odustati. Ubijeđen sam da je tu bilo nekih pritisaka. Danas je dvije godine od smrti mog djeteta a suđenje još nije završeno“, podsjeća Knežević.

Istakao je da od prvog dana sumnja u korumpiranost suda i da je nakon korektnog i jasnog vještačenja čudno zašto je ostavku podnio baš u ovom trenutku.

U februaru će ponovo početi glavni pretres protiv ljekara Tomislava Jeremića, Zvonka Puletića, Hake Tahirović i Jele Cimbaljević.

Oni su optuženi zbog krivičnog djela – teška djela protiv zdravlja ljudi, u vezi sa  krivičnim djelom nepostupanje po zdravstvenim propisima za suzbijanje opasne zarazne bolesti.

Iz bjelopoljskog Višeg suda saopštili su Vijestima da je taj  predmet sudija Vukomir Bošković zadužio “metodom slučajne dodjele”.

“Kako je, shodno zakonskoj odredbi čl.329 st.4 Zakonika o krivičnom postupku, propisano da ako se glavni pretres održava pred drugim predsjednikom vijeća, glavni pretres mora početi iznova i svi dokazi se moraju ponovo izvesti, to je sudija Vukomir Bošković u skladu sa zakonom odložio glavni pretres kako bi imao dovoljno vremena da se upozna sa spisima predmeta“, kazala je samostalna savjetnica Višeg suda Aida Zoronjić Destanović.

Novi glavni pretres je zakazan za 9. februar sljedeće  godine.

Ona je dodala da je Bošković ostavku podnio isključivo iz ličnih razloga i da je više puta izjavljivao da će se baviti advokatskom profesijom.

“Sudija je u neposrednom razgovoru sa predstavnicima oštećenih,saopštio da na njega u ovom periodu niko nije vršio bilo kakav uticaj”, kazala je Zoronjić Destanović.

Bošković je 14. novembra Sudskom savjetu uputio zahtjev da bude razriješen  funkcije.

“Ovom prilikom želim da obavijestim javnost da sam se na ovaj čin opredijelio samostalno, nezavisno i bez uticaja bilo koga kako sam i vršio sudijsku funkciju od novembra  1994. godine, jer u nastavku svoje karijere želim da se bavim nekim drugim poslom”, naveo je Bošković.

Bošković je za sudiju Osnovnog suda u Bijelom Polju izabran novembra 1994.  i tu funkciju obavljao do 2004. godine, kada je izabran za sudiju Višeg suda u Bijelom Polju.

Izvor: Vijesti

SOS linija baner

Procedure i Izazovi Samohranog…

Comments

Leave a Reply