Finska postaje prva zemlja koja će ukinuti sve školske predmete

finskisistem

Finski obrazovni sistem smatra se jednim od najboljih na svijetu. Na međunarodnim skalama Finska je uvijek među prvih deset. Međutim, finski obrazovni stručnjaci nisu spremni da stanu, nego su odlučili da sprovedu revoluciju svog školskog sistema.

Finske vlasti, naime, žele da izbace školske predmete iz kurikuluma. To znači da više neće biti časova fizike, matematike, književnosti, istorije ili geografije.

„Postoje škole koje podučavaju na tradicionalan način, koji je bio svrsishodan na početku 1900-tih, ali potrebe više nisu iste, mi trebamo nešto prikladno za 21. vijek“, objasnila je šefica Odjeljenja za obrazovanje u Helsinkiju Marjo Kyllonen.

Umjesto individualnih predmeta, učenici će interdisciplinarno učiti o događajima i fenomenima. Na primjer, Drugi svjetski rat biće istražen iz perspektive istorije, geografije i matematike, a slušanjem kursa „Rad u kafiću“ učenici će učiti o engleskom jeziku, ekonomiji i komunikacijskim vještinama.

Taj sistem biće uveden za starije učenike, od 16 godina i više. Ideja je da učenici sami izaberu koji fenomen, događaj ili temu žele proučavati, imajući na umu svoje ambicije za budućnost i svoje sposobnosti. Tako ni jedan učenik neće morati proći cijeli kurikulum iz fizike ili hemije istovremeno se pitajući zašto on to mora da zna.

Tradicionalni format komunikacije između učitelja i učenika takođe će biti izmijenjen. Učenici neće više sjediti iza školskih stolova i anksiozno čekati prozivanje da odgovore na neko pitanje. Umjesto toga, sarađivaće u malim grupama i raspravljati o problemima.

Finski obrazovni sistem podstiče kolektivni rad, što je razlog zbog kojeg će promjene uticati i na učitelje.

Školske reforme zahtijevaće dobru saradnju učitelja različitih predmeta. Oko 70 odsto učitelja u Helsinkiju već je prošlo pripremni rad u skladu s novim sistemom za prezentaciju informacija i, kao rezultat toga, oni će dobiti i veće plate.

Očekuje se da će promjene biti završene do 2020. godine.

Izvor: Školski portal

Procedure i Izazovi Samohranog…

Procedure i Izazovi Samohranog…

Comments

  1. Slican sistem SE primjenjuje u Engleskoj. Moja djeca imaju ENGLESKI kao maternji u sta ubrajaju citanje- speling, retoriku, knjizevnost, istoriju itd.-pisanje sto podrazumijeva pravopis/ gramatiku..imaju MATEMATIKU.Zatom NAUKU koja podrazumijeva -biologija, hemija, fizika itd..Imaju KREATIVNOST! I kao jedan od predmeta imaju HUMANOST i MEdjuljudske odnose. Funkcionise perfektno.. 😊

Leave a Reply