Vlasniku vile Lara ponovo sude zbog trovanja đaka

vilačlara

Viši sud u Podgorici ukinuo je presudu kojom je barski Osnovni sud odbio optužbu protiv Vasilija Gvozdenovića, vlasnika vile “Lara”, zbog trovanja djece u Čanju, prije pet godina.

U Višem sudu smatraju da je sutkinja Aleksandra Leković pogrešno zaključila da je u tom predmetu došlo do apsolutne zastare.

U Višem sudu, između ostalog, ukazuju da je krivičnim zakonikom propisano da zastarijevanje krivičnog gonjenja za djela učinjena na štetu maloljetnog lica ne teče dok to lice ne navrši 18 godina.

“Iz spisa predmeta prvostepenog suda proizilazi da su oštećeni maloljetna lica, koju činjenicu prvostepeni sud nije cijenio prilikom donošenja odluke u ovoj krivičnoj stvari, pa je osnovan navod žalbe ODT da je prvostepeni sud pogrešno primijenio odredbu čl. 124 st. 1 tač. 7 Krivičnog zakonika, a što je bilo od uticaja na zakonito i pravilno donošenje odluke”, zaključuje Viši sud.

U Osnovnom sudu godinama se  vodio krivični postupak protiv Gvozdenovića za krivično djelo proizvodnju i stavljanje u promet škodljive životne namirnice, ali je sutkinja zaključila da djelo nije učinjeno s umišljajem već iz nehata, pa je nastupila zastara gonjenja.

Suđenje je trajalo godinama i promijenjene su četiri postupajuće sudije.

Prema optužnom predlogu, u maju 2011. godine Gvozdenović je stavio u promet vodu sa izvora i vodu iz vodovodne mreže, koja je bila škodljiva za zdravlje ljudi, usljed čega je došlo do trovanja djece koja su se nalazila na rekreativnoj nastavi u Čanju.

I ponovljeni spor po tužbi roditelja djece, koji traže odštetu zbog istog događaja, u podgoričkom Osnovnom sudu, traje već pet godina.

Vila “Lara” od tada nesmetano radi i u tom objektu i dalje borave djeca u okviru Škole u prirodi.

Procedure i Izazovi Samohranog…

Procedure i Izazovi Samohranog…

Comments

Leave a Reply