Upisano za trećinu više djece u šest opština na sjeveru zemlje

svi-u-vrtic-kampanja-4

Ove školske godine upisao je u odnosu na prošlu 30 odsto više djece u vrtićima, u šest gradova na sjeveru Crne Gore – Mojkovac, Kolašin, Pljevlja, Žabljak, Šavnik i Plužine, a svaki drugi roditelj koji je čuo za kampanju Svi u vrtić pokrenuo je postupak za upis djeteta u vrtić.

Kampanja Svi u vrtić, koju sprovode kancelarija UNICEF-a i Vlada a dio je nastojanja da do 2020. godine sva djeca uzrasta od 3 do 6 godina budu upisana u vrtiće.

Nakon odličnih rezultata prošle godine, kampanja je nastavljena ove godine u šest novih opština sa najnižom stopom upisa u vrtiće. Brojni umjetnički i obrazovni događaji, kao i vrtić na otvorenom, organizovani su za djecu predškolskog uzrasta i njihove roditelje, i to u saradnji sa NVO Pedagoški Centar, Odsjekom za predškolsko obrazovanje Filozofskog fakulteta, Fakultetom dramskih umjetnosti i Umjetničkom školom za muziku i balet “Vasa Pavić”.

“Kampanja je uspjela da postigne cilj  i unaprijedi svijest o značaju predškolskog obrazovanja, a takođe je doprinijela povećanju stope upisa u vrtiće na sjeveru Crne Gore”, tvrde u UNICEF-u.

svi-u-vrtic-kampanja

Gotovo svi roditelji,  91 odsto njih ocijenili su kampanju kao korisnu za upoznavanje roditelja i djece predškolskog uzrasta sa radom vrtića u Crnoj Gori. Čak 88 odsto roditelja je reklo da je njih lično kampanja zainteresovala, a blizu polovine da je saznalo bar nešto novo o predškolskom obrazovanju. Roditelji koji su bili upoznati sa kampanjom izrazili su pozitivnije stavove prema vrtićima poslije kampanje nego prije nje.

Ključni rezultati kampanje Svi u vrtić postignuti tokom ove godine biće predstavljeni sjutra na Filozofskom fakultetu u Nikšiću, a biće govoreno o važnosti ranog i predškolskog obrazovanja za dobrobit svakog djeteta i društva u cjelini, kao i reformama koje su pokrenute u cilju povećanja obuhvata djece predškolskim obrazovanjem. Šef predstavništva UNICEF-a za Crnu Goru Bendžamin Perks govoriće studentima o ranom učenju i razvoju djeteta, o čemu je nedavno izlagao na Fakultetu za obrazovanje i Fakultetu za javno zdravlje Univerziteta u Harvardu, kao i na Školi za javno zdravlje Kolumbija univerziteta u Njujorku.

„U svijetu je opšte poznata činjenica da je predškolsko obrazovanje ključno za dobrobit svakog djeteta, kao i za buduće obrazovanje i cjeloživotni razvoj djece. Znamo da postoji velika nejednakost između djece koja potiču iz najsiromašnijih i najbogatijih porodica kada je riječ o pristupu predškolskom obrazovanju. Tako da ono što svaka Vlada može da uradi, ukoliko želi da se bori protiv dječijeg siromaštva, jeste da osigura da svako dijete ima pristup kvalitetnom predškolskom obrazovanju,“ ističe Perks i dodaje da su investicije u predškolsko obrazovanje među najisplativijima za unaprjeđenje života pojedinca, ali i društva u cijelini.

 

 

HiPP

Procedure i Izazovi Samohranog…

Comments

  1. Mene je sin od godinu ipo za 3 dana od stresa dobio temperaturu u državni vrtic u Podgorici.Ne od virusa,prehlade,itd,vec od stresa sto je Dr i potvrdio svojim obrazlizenjem.Odnio sam paket pampersa i vlazne itd odmah prvi dan po odlasku u vrtic,a sva tri dana je tudji pampers bio mu na guzi.Nasa sam ga dva puta u cosku umazanog kremom i uplakanog otecenog od placa,a kad bi ga ta tri dana poveo u vrtic nije uopste plakao kad sam ga ostavlja za razliku od druge djece. Cak sam po preporuci jedne zene Ivane Vranes nosio cvijece i poklone vaspitacici ne bi li se popravio odnos ka djetetu ali nista.Dijete sam odmah ispisao i od toga mjesec dana djete mi je iz sna skakalo i vristalo,nista bilji tretman nijesam uspjeo da vidim ni kod ostale djece iz jaslica.Na moju konstataciju zasto je dijete takvo,zasto jede NE ZDRAV krem za rucak umjesto npr:supice,piletine,itd,vaspitacica je cutala.Kad sam rekao da ispisujem dijete automaski ona je rekla:NIJE NJEMU MJESTO OVDE,ON JE PUNO BEBAST”!-ovim rijecima. Jos je ta toboze Ivana Vranes posle pricala kako mi je ona dijete upisala “preko veze”, snimili je ljudi na tel pa mi pustili.Bruka i sramota,u vrticu u kojem sam ja sina upisao vaspitacica je masne ne ocesljane kose bez i trun osnovnog vaspitanja i kulture,svaki put je vikala na djecu ” kazu ona tako prica”,ajte molim vas ,pa tako se ne prica ni sa odraslima a ne sa djecom u jaslice. I ta Ivana Vranes jos veli “kako castis-tako ti ovde paze dijete”. Jad,ja sam ogorcen,i nikad vise dijete necu upisati u vrtic.

Leave a Reply