Poni set opasan po zdravlje djece!

poni

Popularna igračka (My Loveli Horse) Pony set predstavlja ozbiljan rizik po zdravlje djece, utvrdila je zdravstveno-sanitarna inspekcija.

“Igračka Poni set sastoji se od ponija plave boje, grive zelene i repa bijele boje sa dodacima u raznim bojama i sadrži hemijski rizik opasan po potrošače”, saopšteno je iz Uprave za inspekcijske poslove.

Kako su naveli, analizom proizvoda u Centru za ekotoksikološka ispitivanja, utvrđeno je da ova igračka sadrži povećan broj ftalata u odnosu na propisanu vrijednost i da je pronađena količina 19,6 odsto po masi.

Pojasnili su da je maksimalno dozvoljena vrijednost u skladu sa propisima u igračkama i proizvodima za djecu 0,1 odsto i da ovaj ftalat može narušiti zdravlje djece uzrokujući oštećenja reproduktivnog sistema.

“Sva štetna djejstva ftalata nijesu u potpunosti ispitana. Ipak dokazana je njihova kancerogenost i dovode se u vezu sa malignim tumorom dojke i testisa”, kazala je ranije za Pobjedu internista endokrinolog u Kliničkom centru dr Olivera Bošković.

Ona je tada rekla da je unos ovih supstanci, poznatijih kao plastifikatori ili omekšivači, naročito štetan u kritičnom periodu razvoja ploda.

Iz Uprave za inspekcijske poslove su saopštili da je inspektor u skladu sa Zakonom o nadzoru proizvoda na tržištu, subjektu nadzora, d.o.o. „Bošković Budva“, naložio mjeru povlačenja proizvoda iz prometa i opoziv od potrošača.

Izvor: CDM

 

Procedure i Izazovi Samohranog…

Procedure i Izazovi Samohranog…

Comments

Leave a Reply