Inženjerka umjesto nastavnice, na pismenom 40 jedinica

blaojokovorlandic

Grupa roditelja učenika VIII razreda OŠ „Blažo Jokov Orlandić” iz Bara obratila se prosvjetnoj inspekciji i Ministarstvu prosvjete, informišući ih da njihovoj djeci matematiku predaje inženjer elektrotehnike, bez pedagoškog iskustva i položenog ispita za rad u školi.

U ime grupe roditelja, dopis potpisuju Željko Milović, Ćazim Petović i Radmila Pejović. Oni tvrde da su do sada prećutali mnoga dešavanja u školi, kao što su trovanje salmonelom i ponašanje dijela rukovodstva škole dok je trajala zaraza, prokišnjavanje hodnika, pse lutalice koji napadaju djecu, nepostojanje adekvatnog obaveznog produženog boravka, nesposobnost uprave tokom osam godina da nađe pare za ogradu, jer je sve do sada prikupljeno i urađeno zahvaljujući Savjetu roditelja.

Kako navode, problemi za osmi razred su nastali početkom školske godine, nakon odlaska nastavnice na trudničko bolovanje, kada je uprava raspisala konkurs za zamjenu.

Kako nijesu dobili odgovarajući kadar, odlučili su da u radni odnos na određeno prime osobu koja nikad nije završila potrebne ispite da bi bila profesor. Tako je inženjerka elektrotehnike postala predavač djeci u osmom razredu, bez iskustva u ophođenju sa djecom. O ovakvom potezu „na ivici regularnosti” je raspravljano na Savjetu roditelja, a obrazloženje direktorice Svetlane Macanović Đurović bilo je da se “uzelo što je bilo na raspolaganju”, te da je “sve bolje nego da djeca gube časove”.

“Očekivano, i pored nesumnjivog znanja iz te oblasti, zbog nepostojanja znanja iz pedagogije, niti umješnosti da se približi djeci, predavanja nove ‘silom prilika’ nastavnice su bila prilično nerazumljiva učenicima, na šta je više puta ukazivano i na roditeljskim sastancima i tokom dolaska roditelja u školu. Stvar je kulminirala tokom pismenog zadatka za prvo tromjesečje, kad su odrađene neke stvari koje do sada, bar u ovoj školi, nisu zabilježene. Osim što je sve đake podijelila u tri grupe, u zadacima je zahtijevala da se, pored računske operacije, doda i pismeno objašnjenje i definicije, za šta naši đaci (a vjerujemo i drugi osmaci u crnogorskim školama) nikad nisu čuli”,pišu roditelji.

Prema njihovim navodima, iako bi rezultat i sve operacije bile tačne, zadatak ne bi bio priznat ako nema pismenog dijela. Rezultat je bio katastrofalan. Iako roditelji ne mogu doći do apsolutno tačnog podatka, pošto direktorica ne dozvoljava uvid u rezultate pismenih zadataka, ‘jer je tako po zakonu’, gotovo su apsolutno sigurni da je od skoro 90 đaka VIII razreda preko 40 dobilo jedinicu.

“U jednom odjeljenju je od 30 đaka 19 njih imalo negativnu ocjenu, pa je pismeni morao biti ponovljen (sa samo nešto malo boljim uspjehom), dok je 13 jedinica iz trećeg odjeljenja osmog razreda tokom noći čudesno postalo samo 11, pa pismeni nije ponovljen (potrebno je bilo 12 za ponavljanje). Treće odjeljenje je imalo deset jedinica, po našim saznanjima, odnosno po tvrdnjama djece. Ponavljamo, nije moguće dobiti informaciju u školi”, kažu roditelji.

U dopisu ističu da je “sramota i za školu i za nastavnika da u generaciji ima više od 40 jedinica”. Roditelji poručuju direktorici, da bi morala ovakav ‘uspjeh’ đaka smatrati ličnim neuspjehom ako je pravi direktor, ali i princip rada nastavnice, koja to po zvanju nije, koja jeste stručnjak, ali se svakako nije snašla u školi.

“Ne sumnjamo da će škola odmah nakon našeg obraćanja izaći u javnost sa spiskom ‘nevjerovatnih uspjeha’ na takmičenjima, i ocjenama prosvjetne inspekcije, ali i mi jedva čekamo da vidimo tu inspekciju, pa da im predočimo naša saznanja o ‘uspjesima’ na nekim drugim poljima”, kažu roditelji.

Kako bi čuli i drugu stranu, Bar Info se obratio direktorici škole Svetlani Macanović, koja je kratko rekla da ona ne može davati izjave.

“Sa dopisom sam upoznala portparola Ministarstva prosvjete, jer lično ja ne mogu dati nikakvu izjavu”, kazala je ona.

Izvor: Bar info

Procedure i Izazovi Samohranog…

Procedure i Izazovi Samohranog…

Leave a Reply