Coccodrilo

Prva menstruacija nakon porođaja i šta očekivati

yena

Nakon porođaja mnoge žene iščekuju da vide kako će se dalje odvijati njihov menstrualni ciklus. Prva menstruacija nakon porođaja zavisi od nekoliko faktora i veoma je individualno vrijeme njenog pojavljivanja.

Mnogi ljekari ističu da i njen povratak uveliko zavisi od toga doji li žena ili ne. Uz to, mnoge se žene njenom pojavom iznenade, uvidjevši da nije riječ o menstruaciji na kakvu su navikle prije trudnoće.

Prva menstruacija i kada je očekivati?

Nakon porođaja, prva menstruacija se obično pojavljuje nakon šest do osam sedmica, u slučaju da žena ne doji. Kod dojenja je, međutim, nešto drugačija situacija. Gotovo je nemoguće procijeniti kada će se ona u tom slučaju pojaviti. Neke žene menstruaciju neće dobiti tokom cijelog perioda dojenja, dok će se drugima ona vratiti nakon svega nekoliko mjeseci. Ovdje je pravilo da pravila – nema, ističu ljekari.

Drugačije iskustvo

Prva menstruacija nakon porođaja za svaku će ženu biti sasvim novo iskustvo. Ona će se razlikovati od svega na što je žena navikla prije trudnoće. Njeno tijelo se sada još jednom mora priviknuti na novo stanje – vraćanje na ono kako je bilo prije same trudnoće. Upravo zato će mnoge nove majke iskusiti pojave poput neuobičajeno jakih ili slabijih grčeva nego inače, pojačanog krvarenja, pojave manjih krvnih ugrušaka ili neujednačenog krvarenja. Vremenom će i ove pojave lagano nestajati, a menstrualni ciklus vratiti u stanje kakvo je bilo prije trudnoće.

Ljekari upozoravaju da se ponekad krvarenje koje može biti povezano i s komplikacijama nakon porođaja lako može zamijeniti za pojavu menstruacije. Ljekarski savjet bi trebalo potražiti u slučaju da je krvarenje propraćeno povišenom temperaturom, ako traje duže od sedam dana bez prestanka, kada koristite više od jednog tampona ili uloška u jednom satu, ili kada osjećate probadajuću bol koja je drugačija od uobičajenih menstrualnih grčeva.

Dojenje i menstruacija

Na pojavu prve menstruacije nakon porođaja najviše utiče upravo dojenje. Dojenje može „odložiti“ pojavu menstruacije na šest ili više mjeseci. To se događa zbog hormona koji služe za stvaranje mlijeka. Ti hormoni potiskuju reproduktivne, i zaustavljaju menstruaciju.

S obzirom da dojenje odgađa menstruaciju, logično je da će majke koje ne doje njen povratak iskusiti nešto ranije. To se obično događa između prvog i trećeg mjeseca nakon poroda. U slučaju da ne dojite, a menstruacija se nije pojavila više od tri mjeseca nakon porođaja, poželjno je obratiti se ljekaru.

Iako su brojni ljekari i ginekolozi naveli ove vremenske okvire za povratak menstruacije, jasnih pravila ipak nema. Jedino o čemu njen povratak zavisi je upravo ženino tijelo koje se individualno prilagođava novom stanju.

Ovulacija

Iako se prva menstruacija još nije pojavila, to ne znači da ne možete ponovno ostati trudna u veoma kratkom periodu nakon porođaja. Jajnik će prvo zrelo jajašce osloboditi prije pojave prve menstruacije. Ovim će započeti proces ovulacije tokom kojeg žena može ostati trudna i prije povratka menstruacije. Menstrualni ciklus takođe će biti neredovan prvih mjeseci, i proces ovulacije često će biti teško pratiti.

Izvor: Klinfo

Leave a Reply

SOS Roditelji.me
Suza
Čitajte još:

Gledanje nasilnih sadržaja u ranom uzrastu – veća šansa za agresivne epizode kasnije

O uticaju medija na djecu nedavno su govorili psiholozi Poliklinike za zaštitu djece i mladih [...]

Vuleković: Bezgranična ljubav bez discipline – medveđa usluga i djeci i roditeljima

Roditeljima poručuje da moraju da shvate da u životu ne može sve da ide non stop uzlaznom [...]

Kako ojačati imunitet djeteta tokom pandemije

Veoma je važno koju hranu nuditi djeci i kako svakodnevno realizovati njihovu ishranu u ovom [...]

Dežurne stomatološke ordinacije u Podgorici do maja

Fond za zdravstveno osiguranje i portal stomatologija.me objavili su spisak dežurnih [...]

Zajedno u borbi protiv pandemije koronavirusa, za očuvanje fizičkog i mentalnog zdravlja

Teško je biti zabrinut za sebe i bliske osobe. Javiće se različita osjećanja: strah, tuga, [...]

PediKidKapi
Kursevi Baner

Pretraga

Porodični vodič
Linija za djecu
Igrackoteka 300×250

Posljednji postovi sa foruma