Zašto su djeca kod kuće najgora?

haoskodkucePIŠE: Divna mama

Dođete po dijete u vrtić/školu, vaspitačica, odnosno učiteljica puna riječi hvale za vaše mezimče. Čuvaju ga baka/deka/rođaci/komšije, to je bez sumnje najbolje dijete koje su upoznali. Ostane to zlatno dijete sa mamom, i kao u filmu o gremlinima, pretvara se u pravo malo čudovište. Izvoljeva, ne sarađuje sa vama, ne odgovara vam na pitanja, baca se po podu, ima napade bijesa, itd… dopunite samo čime vas sve „časti“ vaše čedovište.

Kada sam objašnjenje ovog fenomena pokušača da nađem u stručnoj pedagoškoj literaturi nekoliko autora je sugerisalo da bi ovo, zapravo, trebalo da bude kompliment mami! Naime, pred mamom je dijete to što je, bez ustezanja i bez pretvaranja, jer mami bezuslovno vjeruje. To ne znači da je vaše dijete u suštini bezobrazno i razmaženo, već da se pred vama ne usteže da pokaže kada se osjeća tako, kada je umorno ili preplavljeno nekom drugom vrstom emocija.

Zamislite da vaše dijete ima rezervoar energije koji se svakog jutra napuni i dijete kreće kroz dan. Svaka promjena mjesta, svaka interakcija sa drugom djecom ili odraslima, svaka snažna emocija, svaka fizička aktivnost prazni ovaj rezervoar. Uz to, imajte u vidu da se u danima kada dijete nije sasvim zdravo, ili kada se nije naspavalo, u dan kreće sa polupunim rezervoarom. Dok dođe iz škole, ili dok dođete po njega u vrtić, djetetov rezervoar je već u crvenom. Poseban je problem što školska djeca tokom čitavog dana akumuliraju umor i stres od školskih obaveza i izazva društva, i kući dolaze ozbiljno iscrpljena. Dodatni problem predstavlja činjenica da dijete u školi uspijeva da se bori sa svojim umorom, i samo kod kuće pokazuje loše ponašanje, što čini učitelje i druge osobe koje čine školski sistem i kroje ga ili bi trebalo da na njega utiču, potpuno nesvjesnim problema. Nas roditelje ostavlja da se izborimo sa djetetom koje je umorno, vjerovatno i gladno, a vrelo često ima i domaći.

divnamamaŠta možete da uradite?

1. Imajte razumijevanja. Imajte ovo znanje u svijesti kad god dijete pokaže ovakvo ponašanje. Vi znate šta je uzrok, Vi ostanite mirni i kad dijete nije. Možda je tog dana posebno iritirano – razgovarajte o tome.

2. Obezbijedite vrijeme za relaksaciju. Nemojte voditi dijete iz vrtića pravo na sport ili hobi, nemojte školsko dijete primoravati da odmah poslije škole uradi i domaći. Dozvolite vrijeme za odmor, vrijeme bez aktivnosti, ili bez zahtijevnih aktivnosti.

3. Ostanite sigurna luka: ako su pedagozi u pravu, i dijete daje sebi oduška pred nama jer nam vjeruje, shvatimo to kao kompliment!😉

Procedure i Izazovi Samohranog…

SOS linija baner

Comments

Leave a Reply