Kupovina prvih kolica za bebu – šta treba da znate

kolica2

Beba je na putu i jedna od prvih slatkih muka na koje su roditelji stavljeni je – izbor kolica. Šta je to trio sistem? Šta je duo sistem? Jaje? Kakvo jaje? A kišobran kolica? Pa gdje im je kišobran? Može vam se učiniti da ste krenuli u kupovinu spejs šatla kojim će NASA osvajati svemir, iako je u pitanju „samo” prevozno sredstvo za vašeg mezimca.

Ipak, mnogo je razloga zbog kojih ovoj kupovini treba pristupiti ozbiljno i studiozno. Prije svega, kvalitet je važan. Vaša beba će, naročito u prvim mjesecima života, provoditi dosta vremena u kolicima i važno je da ona ispunjavaju određene kriterijume. A koji su to kriterijumi, pitaju se roditelji kojima svih 253 modela kolica u prodavnici izgledaju slično ili isto?

Hajde da pokušamo da pomognemo. Najvažnije od svega je da procijenite sebe kao korisnika. Nisu sva kolica ista i nemaju svi iste potrebe. Na primjer, ako niste vozač, naravno da vam neće biti potreban sistem kolica koji uključuje i auto-sjedište. Ali, ako će se vaša beba često voziti u automobilu, onda je trio sistem vjerovatno nešto o čemu bi trebalo da razmislite. Trio sistemi (oni koji uključuju i nosiljku za bebu do šest mjeseci i auto-sjedište do 13 kilograma, takozvano jaje) imaju nekoliko važnih prednosti:

1. Ekonomičnost – Kupovina ovih sistema, iako na prvi pogled djeluje kao velika investicija, može biti najekonomičnije rješenje. Nije dovoljno samo da stavite na papir i saberete cijene pojedinačnih elemenata, jer na taj način zaboravljate veoma važnu stvar – njihovu kompatibilnost.

2. Dakle, kompatibilnost. Dijete je zaspalo u autu (ako ste novopečeni roditelji, možda ne znate, pa da vam kažemo – djeca UVIJEK spavaju u vožnji) i niko ne smije da mu se približi, u strahu da će ga probuditi, a kamoli da ga iz sjedišta prebaci u kolica. Čar trio-sistema je upravo u tome što se sjedište jednostavno iz auta prebaci u kolica. Dijete to obično i ne primijeti.

3. Bezbjednost – Hajde sad da damo obrnut primjer. Potrebno je bebu iz kolica prebaciti u auto u kojem je sjedište. Veoma je nebezbjedno to činiti u rukama, posebno između tijesno parkiranih automobila ili na nekoj prometnoj saobraćajnici. Prebacivanje sjedišta mnogo je bezbjednije jer je dijete vezano pojasom i ne može se desiti da isklizne.

4. Komfor. Opet se vraćamo na prebacivanje djeteta iz kolica u auto-sjedište ili obrnuto. Kolica imaju svoje pojaseve za vezivanje, a auto-sjedište ima svoje. Sad zamislite dijete koje vrišti i sebe sa punim rukama ili u žurbi kako pokušavate da raskopčate pojas na auto-sjedištu, izvadite dijete, prebacite u kolica i ponovo vežete. Kod trio-sistema toga nema. Jednostavno se sjedište prebaci iz auta u kolica i to je sve. Ja sam odabrala ovaj Hauck model sa drugim djetetom, pošto sam se sa prvim prešla i kupila sintezis odvojeno. To je značilo – buđenje pri svakom prebacivanju.

Ovo su samo neke od prednosti trio sistema, ali treba da znate da nije svaki 3u1 sistem pravo rješenje za vas. Evo na šta još treba da obratite pažnju:

1. Težina kolica – sa djetetom u rukama i kesama iz kupovine, svaki gram je važan. Birajte što lakša kolica.

2. Upravljivost – zamolite prodavca da vam dozvoli da kolica malo provozate po radnji. Imajte na umu, svaka prazna kolica su koliko-toliko upravljiva. Ali, kada u njih ubacite 6-7 ili više kilograma, postaju malo komplikovanija za manevrisanje.

3. Veličina – važno je da ne zauzimaju mnogo mjesta i da ih možete jednostavno spakovati u gepek.

4. Sklapanje i rasklapanje – ako može jednom rukom – idealno. Mada, što kaže moj muž, roditeljima nekako izraste treća ruka kad je situacija kritična.

5. Visina „upravljača”. Da li su rukohvati dovoljno visoki? Ako morate da se savijete dok vozite kolica, onda ona možda nisu pravi izbor.

6. Prostor za odlaganje – Provjerite da li u njega mogu stati pelene, torba i još neke sitnice kao i da li je dovoljno pristupačan.

Naravno da će, uz sve ove faktore, važna biti i cijena.

Dakle, procijenite sebe kao korisnika, dobro razmislite šta očekujete od kolica, isprobajte nekoliko modela u radnji pa tek onda donesite tu važnu odluku. Nadamo se da smo bar malo pomogli.

Prijatna vožnja 🙂

Izvor: Zelena učionica

Leave a Reply