Što uraditi ako vas dijete uhvati u seksu?

sex

Koristite li prilike dok dijete spava, gleda crtane, igra se ili uči u svojoj sobi? Ali što ako se probudi, postane mu dosadno, ili baš treba nešto hitno da vas pita? Saznajte kako reaguju djeca različitih uzrasta kada roditelje uhvate na djelu i što bi tada mogli učiniti. Ako imate djecu, a uz to i redovni seksualni život, sigurno ste se barem jednom našli u situaciji da vas dijete skoro uhvati na djelu. Ključna riječ je skoro. Ako vam se to ipak dogodi, bitno je kako ćete se postaviti i objasniti djetetu što se događa. Ali, prije nego što išta kažete, procijenite što je dijete tačno čulo, vidjelo i zanima li ga uopšte što se dogodilo.

“Umjesto vrištanja, paničnog traženja odjeće ili trčanja u kupatilo, ostanite smireni. Tako nećete uplašiti dijete svojim nepromišljenim reakcijama. Upitajte ga smireno treba li nešto ili mu recite da mama i tata trebaju malo vremena za sebe te da se ne treba bojati. To će značajno pomoći sprječavanju straha i anksioznosti kod djeteta”, savjetuje klinička psihologinja Azza Brown na portalu essentialmums.co.nz. Pravilni odgovori zavise i od uzrasta djeteta.

Za bebu na brinite, čak i ako je u sobi

Mnoge porodice spavaju u krevetu zajedno s bebama ili je bebin krevetić u istoj sobi. Psihoterapeutkinja Jennifer Naparstek Klein za CNN.com kaže: “Nema ništa štetno u tome da roditelji iskazuju ljubav u blizini bebe kad ona spava ili je pored njih zaokupljena nečim drugim. Bebe ne mogu shvatiti što roditelji rade, pa to nije niti od značaja za njih.”

Predškolci se mogu uplašiti

Manja djeca mogu biti uplašena zbog zvukova koje su čula pa ih možete uvjeriti da je sve u redu. Nemojte ih lagati, objasnite da su se mama i tata grlili na poseban način, kako se grle samo odrasli koji su zaljubljeni. Recite da niko nije povrijeđen, i stanite na tome, ako dijete ne bude imalo još pitanja.

Školarce učite da poštuju privatnost

Djeca su u ovom uzrastu znatiželjna, zanima ih seks, ali u isto vrijeme ne žele pričati o toj temi. Psihologinja Azza Brown kaže da su dječaci već s 10 godina izloženi pornografiji. Prema studijama, ako dijete ulovi roditelje na djelu, to neće pobuditi njegovu znatiželju toliko koliko izloženost televiziji i medijima gdje mogu vidjeti takve sadržaje. Ovaj uzrast je možda i pravo vrijeme da naučite dijete da poštuje tuđe granice i privatnost. Što će vjerojatno i samo nakon takvog iskustva zaključiti.

Tinejdžerima se to gadi

Generalni osjećaj koji se javlja kod tinejdžera u toj situaciji je gađenje. Osjećaju se čudno od same pomisli da se njihovi roditelji seksaju, a kad postanu svjedoci toga, najradije će ignorisati taj događaj. Roditelji moraju jasno objasniti da je seks normalna stvar koja se događa između parova i da nema razloga za gađenje. Takođe, to postaje idealna prilika za razgovor o kontracepciji i sigurnom seksu sa svojim tinejdžerom.

Izvor: Klokanica.hr

Comments

Leave a Reply