Pođi na kontrolu u oktobru

podi-na-kontrolu-vizual

Nevladina organizacija Brini o sebi organizuje u toku oktobra kampanju za prevenciju karcinoma dojke i grlića materice, pod nazivom Pođi na kontrolu.

Glavni cilj kampanje je da se javnost informiše da je kancer dojke izlječiv u 90 odsto slučajeva ako se otkrije na vrijeme, a jedini način su preventivni pregledi.

Već sredinom mjeseca, u cilju edukacije o načinima prevencije karcinoma dojke  za sve zainteresovane kompanije i firme, koje za cilj imaju da svoje zaposlene informišu o samoj bolesti, čime bi se razbile predrasude i dobile relevantne informacije, biće organizovana predavanja i radionice sa doktorom radiologom, nutricionistom i psihologom.

Biće omogućeni i preventivni pregledi po sniženim cijenama do 50% (ili paket usluga) na ultrazvučne ili mamografske preglede, magnetnom rezonancom, kao i ginekološke preglede, u saradnji sa privatnim ordinacijama širom Crne Gore.

Ordinacije koje su omogućile ženama u Crnoj Gori da po povoljnijim uslovima obave preventivne kontrole u toku oktobra mjeseca su:

– Ordinacija Natal – ultrazvuk dojki, kolposkopija i papa test uz 50% popusta;
– Ordinacija HERA – ultrazvuk dojki za prvih 20 žena po cijeni od 20 eura i kolposkopiski pregled po 50% nižoj cijeni u toku oktobra;
– Ars Medica – 50% popusta na ginekološki pregled;
– Poliklinika MedicusPlus – 50% popusta na ultrazvuk dojki, po cijeni od 15 eura;
– Ginekološka ordinacija Gea Medical u Baru – ginekološki pregled, videokolposkopija, papa test i određivanje grupe vaginalnog sekreta, za ukupnu cijenu od 45 eura;
– Ginekološka ordinacija Šoć – popust od 50% na sve vrste ginekoloških usluga koje ordinacija pruža;
– Ordinacija Medan – popust od 40% na ultrazvučni pregled dojki, kao i na kolposkopski pregled grlića materice;
– Ginekološka ordinacija Vita Feminae, Kotor – ginekološki pregled, kolposkopski pregled, citološki pregled – papa test i ultrazvučni pregled male karlice za ukupnu cijenu od 50 eura;
– Ordinacija Dr Rahovic, Bijelo Polje – 50% popusta na uslugu ultrazvuk dojki;
– Rezidencija zdravlja Kerber – ultrazvuk dojki i ginekološki ultrazvuk u pola cijene;
– Mansa Medica Tivat – ultrazvuk dojki za 50% nižu cijenu;
– Esculap Bar – 50% popusta na: ultrazvuk dojki (15 eura), ultrazvučni ginekološki pregled (15 eura), ginekološki pregled (10 eura); kao i usluge ginekološkog pregleda i ginekološkog ultrazvučnog pregleda (25 eura);
– NMR centar za radiološku dijagnostiku Hipokrat – ultrazvuk dojki po cijeni od 15 eura, 50% umanjenoj, kao i pregled dojki magnetnom rezonancom po sniženoj cijeni od 130 eura;
– Ginekološko akušerska ambulanta Fertilis Tivat – popust na kolposkopski pregled grlića materice po cijeni od 10 eura;
– Ordinacija Dr Abramović, Bar – ultrazvuk dojki po cijeni od 20 eura;
– Ordinacija Dr Marić, Igalo – paket usluga po sniženoj cijeni od 50 eura: ginekološki, ultrazvučni, kolposkopski i PAPA pregledi;
– Mićunović Medical – 50% popusta na ginekološki pregled (cijena sa popustom: 10 eura), 50% popusta na kolposkopski pregled (cijena sa popustom: 20 eura), 30% popusta na PAPA test (cijena sa popustom: 10 eura).

Kampanjom Pođi na kontrolu, NVO Brini o sebi želi da motiviše žene, pogotovo one koje zbog slabije platežne moći nemaju naviku da idu na preglede u privatne ordinacije, a koje im omogućavaju brži i efikasniji proces preventivnih pregleda, da obave pregled.

“Zahvaljujući značajnom odazivu privatnih ordinacija, koje su dale podršku kampanji, kao i medijima, na zajednički način možemo doprinijeti buđenju svijesti kod žena o značaju preventivnih kontrola kada je u pitanju kancer dojki i grlića materice”, piše u saopštenju.

Od karcinom dojke u Crnoj Gori godišnje oboli 300 žena, a umre više od 80. Kako pokazuju istraživanja, u manje od 5 odsto slučajeva, bolest se javlja kod žena mlađih od 35 godina, a u 25 odsto kod mlađih od 50 godina.

Studije ukazuju na to da najveću korist za smanjenje smrtnosti od karcinoma dojke imaju programi ranog otkrivanja, koji podrazumijevaju mamografiju (rentgen snimak dojki) jednom u dvije godine, u populaciji žena od 40 do 70 godine starosti. Kod žena sa povećanim rizikom oboljevanja (sa pozitivnom porodičnom istorijom oboljevanja), sa redovnim pregledima treba otpočeti i ranije.

Čak 40 odsto slučajeva karcinoma dojke otkriveno je putem samopregleda dojki. Savjetuje se da samopregled treba obavljati jednom mjesečno, nakon navršene 20 godine života (desetog dana od početka ciklusa), a kod žena u menopauzi prvog dana u mjesecu. Na ovaj način žena upoznaje normalnu strukturu svojih dojki, a bilo kakva promjena predstavlja povod za razgovor sa ljekarom.

Otkrivanje karcinoma dojke u ranoj fazi, pored visoke šanse za izlječenje, omogućava i znatno manju primjenu hirurških intervencija, brži oporavak, smanjenje troškova liječenja, što dovodi do boljeg kvaliteta života, zdravijeg i produktivnijeg društva.

SOS linija baner

Procedure i Izazovi Samohranog…

Leave a Reply