Hitne mjere za bezbjednost u saobraćaju

uspori2

Foto: Vijesti

Grupa građana prošetala je danas od Capital Plaze do zgrada ministarstva saobraćaja i unutrašnjih poslova u Podgorici protestujući zbog sve češćih saobraćajnih nesreća koje se u posljednjem periodu dešavaju, a sjutra će u podne od Vlade zatražiti da se hitno pozabavi ovom probematikom. Građani su danas nosili transparente sa porukama Uspori i Molimo, vozite oprezno.

Direktor  nevladine organizacije Alfa centar Aleksandar Dedović kazao je da se problem sa saobraćajem mora rješavati sistemski.

“Obišli smo Ministarstvo saobraćaja i MUP kako bi animirali te institucije i nadležnu komisiju za bezbjednost u saobraćaju. Smatramo da kratkoročna rješenja koja se čuju u javnosti nijesu adekvatna. Problemi se moraju rješavati sistemski. Nije stvar represivnih mjera, mi moramo svi zajedno raditi na poboljšanju bezbjednosti učesnika u saobraćaju”, rekao je Dedović.

Kristina Mihailović iz Udruženja Roditelji kazala je da se plaše za bezbjednost djece, ali i odraslih.

“Svima nama je jasno na kojem smo nivou saobraćajne kulture i koliko vodimo računa o bezbjednosti u saobraćaju, sa posebnim akcentom naravno na djecu i generalno sve građane”, kazala je Mihailović.

Dodala je da djeca moraju da se uče kako da se ponašaju i kako da postupe kada je saobraćaj u pitanju i da je odgovornost roditelja da ih ispravno uče.

“Osim sistemskih rješenja o kojima su kolege pričale, sigurno i da represivne mjere moraju biti jedan od modela, odnosno načina kako da riješimo ovu problematiku”, rekla je Mihailović.

Dodala je da nekoliko događaja u saobraćaju od prethodnih dana ne mogu da ostave ravnodušnim.

“Nažalost mi u Crnoj Gori moramo da čekamo da se ovako nešto desi da bismo reagovali. Nedavno je bio i jedan slučaj kada je djevojčica iz Osnovne škole Oktoih stradala u naselju Zabjelo i kada su se roditelji okupili da zatraže veću bezbjednost i da prilazi školama budu što sigurniji. Ali nažalost nadležni nisu prepoznali to kao nešto na čemu bi trebalo raditi u skorijem roku”, kazala Mihailović.

Iz policije su priznali da je stanje u saobraćaju alarmantno i da će povećati broj patrola na ulicama.

U posljednjih 14 dana evidentirane su 192 saobraćajne nezgode, u kojima je život izgubilo 11 osoba, 35 je teže, a 62 lakše povrijeđeno.

Izvor: Vijesti

SOS linija baner

SOS linija baner

Comments

Leave a Reply