Pravilno držanje olovke i grafomotorika

drzanjeolovkeNajjednostavnije rečeno, grafomotorika je sposobnost držanja olovke i pisanja.

Djeca od najranijeg uzrasta razvijaju finu motoriku ruku, odnosno pokrete šake i prstića. Podsticanjem fine motorike, podstičemo i susjedne zone u mozgu koje upravljaju govorom.

U tome im se može pomoći zabavnim igrama poput nizanja, ređanja, slaganja, otkopčavanja, zakopčavanja, provlačenja i vezanja vezica… Sposobnost koju će mališani razviti, preduslov je za uspjeh u kasnijim grafomotornim aktivnostima, crtanju, bojanju i pisanju.

Grafomotoričkim vježbama dijete ne razvija samo motoriku već i pažnju, koncentraciju, orijentaciju, govor, spoznaju. Ono pamti od ranije usvojene pokrete, koristi se njima u novim situacijama i razmišlja.

Kako mališani drže olovku

crtanje s godinu dana1

Interesovanje za olovku, mališani pokazuju već u uzrastu od godine dana. Olovku grabe cijelom šakom, koristeći rame kako bi micali olovku.

crtanje s dvije godine1
S otprilike dvije godine, hvat olovke je donekle napredniji. Od druge do treće godine, djeca olovku drže prstićima, ali još nepravilno. Nema otvorenog luka između palca i kažiprsta i ruka se miče kao cjelina.

crtanje s tri godine1

U uzrastu između tri i po i četiri godine godine, olovka se drži s tri prsta, ali se prilikom pisanja miče cijela šaka umjesto prstiju.

crtanje pravilno1
S otprilike pet godina (najkasnije do šeste), hvat olovke postaje pravilan. Olovka se tada drži vrhovima prstiju (kažiprsta, palca i srednjeg prsta), a prilikom pisanja miču se prsti.

Tek ovaj hvat omogućava maksimalnu kontrolu i fleksibilnost prilikom pisanja.


Kojom ručicom pisati

Otprilike do druge godine starosti, djeca podjednako koriste lijevu i desnu ruku. Stručnjaci savjetuju da se do tog uzrasta djeci predmeti stavljaju između ruku, kako se ne bi uticalo na njihov izbor.

Moguće je da će dijete prvo pretežno koristiti desnu ruku, a zatim će odjednom početi davati prednost lijevoj. Tek između druge i treće djetetove godine, roditelji mogu početi zapažati radi li se o malenom dešnjaku ili ljevaku. Sklonost određenoj strani, osim ruku obuhvata i ostale dijelove tijela: stopala, noge, oči pa čak i uši. zato se ta karakteristika može zapaziti i u situacijama kao što su penjanje stepenicama (kojom nožicom započinje penjanje) ili igranje fudbala (kojom nogom šutira).

Do pete godine, 90 odsto djece pokazuje sklonost upotrebi jedne ruke u većini aktivnosti koje se obavlja rukama. Neka dijete što češće bude u prilici da crta i boja i nemojte uticati na to u kojoj će ruci držati olovku.

Kad dijete odbija da crta i piše

Najčešći razlog zbog kojega djeca odbijaju aktivnosti olovkom je vezan uz poteškoće na koje pritom nailaze. Nemojte forsirati i uvijek imajte na umu uzrast djeteta i njegove sposobnosti. Grafomotorika je sposobnost koja se razvija i vježba. Crtanje i pisanje pokušajte podstaći na zabavan način, a djetetov lijep rad možete i nagraditi.

U uzrastu kad je dijete već pomalo spremno za pravilan hvat olovke, možete mu olakšati i zabavnim pomagalima:

pomagalo za pisanje1apomagalo za pisanje2 copy copy

Igre za vježbanje pravilnog hvata olovke

  • Dijete gužva maramicu u ruci, počevši od jednog ugla, tako da mu se cijela maramica smjesti u šaci.
  • Crtanje voštanim bojama koje su se istrošile ili izlomile, tako da su ostali kratki komadići. Male komadiće dijete neće moći držati šakom, već će upotrijebiti prstiće i vježbati njihov položaj.
  • Dijete prepoznaje predmete opipavajući ih rukom.
  • Guljenje mandarina ili manjih pomorandži. Time će dijete vježbati hvat prstima i povlačenje (kod guljenja).
  • Dijete uz pomoć pipete prebacuje kap po kap vode iz jedne čaše u drugu. Ovim razvija jačinu prstiju i koordinaciju pokreta.
  • Premještanje olovke među prstima, u smjeru od palca prema malom prstom i nazad, prvo jednom, a zatim drugom rukom.

Poželjne grafomotorne vještine prije polaska u školu

  • postoji fleksibilnost šake i prstiju, dijete pravilno drži olovku, linija mu je jasna, adekvatnog pritiska;
  • po uzorku zna povlačiti linije od crte do crte, od tačke do tačke, ravne kružne i talasaste linije;
  • zna precrtati geometrijske likove: krug, kvadrat, trougao, romb.

Izvor: Lukin portal za djecu i obitelj

Leave a Reply