Maksimalne kazne za nasilje nad maloljetnicima

nasiljemaloljertnicid

Nakon brutalnog premlaćivanja maloljetnika u Podgorici samo zato što javno podržao LGBT zajednicu, majka djeteta i nevladine organizacije koje se bore za prava LGBT osoba traže od nadležnih maksimalne zakonske kazne ne bi li se spriječilo svako slično nasilje. Međutim, i ovaj kao i prethodni slučajevi nasilja, otvara pitanje zašto u crnogorskom društvu ni djeca nijesu bezbjedna ako poštuju različitosti.

U subotu veče tri muškarca su brutalno pretukla maloljetnu osobu u podgoričkom naselju Stari aerodrom dok je šetala u društvu sestre zbog toga što javno podržava LGBT prava, a njegova porodica se javno zalaže za poštovanje prava na različitost. Ovo nije prvo nasilje u Crnoj Gori zbog tog pitanja. Sredinom maja je u Podgorici ispred Vektre brutalno pretučena maloljetna osoba romske nacionalnosti, a snimak na društvenim mrežama na kojima su nepoznate osobe brutalno udarale šakama i nogama u glavu, petnaestogodišnjeg Roma sa invaliditetom, šokirao je Crnu Goru. Poslednjem prebijanju prethodila je verbalna uvreda nasilnika na koju je maloljetna osoba uzvratila uvredom, što je bilo dovoljno nasilnicima da brutalno pretuku maloljetnu osobu i udaraju je, prema njenim riječima, glavom o betonski pločnik.

Majka maloljetne osobe koja je preživjela nasilje, u razgovoru za Radio Slobodna Evropa kaže da će se njeno dijete fizički brzo oporaviti ali napominje da je strašno da cijelo društvo živi u strahu od nasilja i nasilnika.

Na pitanje kako je dijete sada, odgovara: “Fizički dobro. Kontuzije će da se povuku. Arkada će da zaraste. Konci će da se skinu, ali teško da mogu da pretpostavim kako se osjeća zbog toga kroz šta je prošlo. Idete normalno ulicom sa svojom sestrom i onda neko ima pravo da vas vrijeđa. Moje dijete mu je uzvratilo. I uzvratilo je uvredom i na tome je moglo da se završi. Ali nije jer to nije bilo dovoljno. Momci su se vratili i … Nemam riječi da opišem šta se desilo mom djetetu”, kaže majka.

Policija je identifikovala sve tri osobe u vezi sa ovim napadom i jednu osobu lišila slobode. To lice je osumnjičeno za krivično djelo nasilničkog ponašanja, dok je za druge dvije osobe tužilac utvrdio da nema elemenata krivičnog djela čije se gonjenje preduzima po službenoj dužnosti.

Majka dva djeteta od kojih je jedno bilo žrtva, a drugo svjedok nasilja, na osnovu ukupnog društvenog ambijenta smatra da u Crnoj Gori većina građana živi u svakodnevnom strahu od nasilja.

„Mi svi živimo u strahu, ali mi smo svi toliko ogrezli u strahu. -‘Ćuti, ćuti, dobro je..nijesam dobio batine. Uvrijedio me je ali nema veze, nek me vrijeđa samo da ne dobijem batine. Živ sam.’ Mislim to je strašno u kakvom strahu svi živimo od nasilnika, kojima se svi sklanjamo. Samo je dovoljno da učestvujete svakodnevno u saobraćaju, pa da vam se desi stotinu i jedna neprijatnost. Na to smo svi navikli. Na razne vrste ponižavanja i maltretiranja, nažalost“, zaključila je majka maloljetne osobe žrtve nasilja.

Izvor: Radio Slobodna Evropa

Procedure i Izazovi Samohranog…

Procedure i Izazovi Samohranog…

Leave a Reply