Šta uraditi ako dijete počne da se guši komadićem hrane?

davljenje

Svaki roditelj koji je doživio da se dijete zagrcne i počne gušiti progutanim komadićem hrane zna o kakvoj je noćnoj mori riječ. Brza reakcija je neophodna jer djetetov mozak bez kiseonika može izdržati svega nekoliko minuta.

Ako dijete počne da se guši komadićem hrane, treba ga poleći stomakom preko svojih koljena tako da mu glava i gornji dio leđa vise prema dolje. Nekoliko puta (ne prejako) dlanom udarite dijete po gornjem djelu leđa. Ako ne uspije ova metoda, ljekari savjetuju Heimlichov zahvat.

Njegova primjena razlikuje se kod beba do godinu dana i starije djece. Bebu treba leći na leđa (tako da je glava niže od grudi) i pritisnuti nekoliko puta na tačku neposredno ispod vrha grudne kosti. Kod djece starije od godinu dana Heimlichov hvat radi se na isti način kao i kod odraslih. Djetetu treba stati iza leđa, obgrliti ga rukama i napraviti nagli pritisak na gornji dio stomaka. To bi trebalo da izbaci vazduh iz pluća, a time i strano tijelo.

Sitni predmeti predstavljaju opasnost

Osim zbog hrane, djeca mogu doći u opasnost od gušenja i zbog brojnih sitnih predmeta u njihovoj okolini – djelovi kockica, dugmići s igračaka ili male okrugle baterije iz igračaka. Ako nisu veliki i oštri, strani predmeti vrlo često prođu kroz probavni sistem bez problema i dijete ih izbaci stolicom, ali to ne isključuje hitnu posjetu ljekaru ako posumnjate da je dijete nešto progutalo.

U najvećem broju slučajeva kovanica ili kuglica prođu kroz probavni sistem, ali ako je riječ o bateriji, svakako se treba obratiti doktoru jer postoji mogućnost da kod dužeg boravka u probavnom traktu, uslijed korozije, iz baterijice izlazi njezin sadržaj.

 

Procedure i Izazovi Samohranog…

SOS linija baner

Comments

Leave a Reply