Popodnevna smjena se testira u vrtiću Proleterac 2

poletarac2

Pilot projekat popodnevnog programa od 1. septembra se realizuje u vaspitnoj jedinici Poletarac 2 javne predškolske ustanove “Đina Vrbica”. Za sada nije poznato da li će se popodnevne smjene organizovati i u ostalim vrtićima.

U popodnevnoj smjeni u vrtiću na Krivom mostu u Podgorici boravi jedna grupa od 20 mališana sa kojima se radi po istoj cijeni i programu kao i u prijepodnevnoj smjeni.

“Formirana je jedna grupa u kojoj boravi 20 djece od 15 do 22 sata. Cijena popodnevne smjene je ista kao i cijena prijepodnevne. Djeca tokom boravka dobijaju ručak u 15:30 sati, užinu u 17 i večeru u 20 časova”, objasnili su iz Ministarstva.

U popodnevnoj smjeni, dodaju, rad sa djecom je organizovan po važećem programu koji donosi Ministarstvo prosvjete, a koji se realizuje i u prijepodnevnoj smjeni.”Smjene su fiksne i ukoliko se roditelj odlučio za jednu smjenu, ne može po potrebi koristiti i drugu, što je jedna od razlika programa i rada u vrtiću od bebisitinga odnosno čuvanja djece”, istakli su iz Ministarstva.

Rad popodnevne smjene u vaspitnoj jedinici  Poletarac 2 je pilot projekat koji, kako su objasnili, treba da da smjernice za dalje aktivnosti u cilju dalje implementacije.

“Analize za uvođenje ovog pilot projekta su rađene, a potreba za njegovim uvođenjem je nastala je kao dio redovne komunikacije s roditeljima u cilju inoviranja prakse i zadovoljavanja potreba porodica”, kazali su iz Ministarstva.

Zaposleni u JPU “Đina Vrbica” su, kako su podsjetili, anketirali 250 roditelja čija djeca su pohađala vaspitnu jedinicu Poletarac 2,  a u saradnji sa udruženjem Roditelji urađena je online anketa koju je ispunilo 356 ispitanika.

Izvor: CDM

Procedure i Izazovi Samohranog…

SOS linija baner

Comments

  1. S obzirom da veliki broj roditelja radi u privatnim firmama koje posluju u dvije smene,popodnevna smjena bi u mnogome olakšala i djeci i roditeljima.Jer prijepodne u javne predškolske ustanove mogu ići samo “privilegovana” djeca čiji roditelji rade prije podne uglavnom u drzavnim ustanovama.Ostali se snalaze tako što djecu vode u privatne vrtiće,igraonice,baka servis. Ujedno uvođenje popodnevne smjene bi značilo i nova radna mjesta za vaspitače,med.osoblje…tako da bi korist bila visestruka

Leave a Reply