Što treba studentu u njegovom „drugom“ domu?

stunedtkinja

Slanje studenta na studije u drugi grad danas nije ni malo finansijski lak zadatak.

Vaše dijete više nije dijete, nego je mlada odrasla osoba, koja treba da započne život u drugom gradu zbog nastavka školovanja? Naravno, to najčešće podrazumijeva selidbu, pa ćete svojeg studenta osim odjećom morati opremiti određenim stvarima za domaćinstvo koje će mu biti potrebne, kako bi mu život van doma bio što ugodniji. Bez obzira radi li se o studentskom domu, sobi ili stanu, potrebe su slične.

Zato smo odlučili da napravimo popis stvari koje će mu biti potrebne bilo da će živjeti u domu ili stanu. Svakako, kupovina određenih stvari je vaša odluka, posebno zbog finansijskog aspekta, ali mi ćemo nabrojati osnovne stvari. Ako se seli u namješteni i opremljeni stan, svakako prije selidbe provjerite koje se stvari nalazi u stanu, a koje će biti potrebne.

Kuhinja: Pribor za jelo (kašika, viljuška, nož – ako je moguće cijeli set), jedan veliki i jedan manji kuhinjski nož, nož za guljenje, ravna duguljasta špatula (za okretanje palačinki), nekoliko kutlača, špatula za vađenje vrućeg jela iz ulja, kutlača, otvarač za konzerve, daska za rezanje, posuda s mjerama, višenamjenska šerpa srednje veličine, jedna veća posuda i jedna manja posuda s poklopcem (3l i 1l), manja dublja tepsija (npr. za lazanje), nekoliko dubokih i plitkih i malih tanjira za desert, nekoliko keramičkih ili plastičnih posudica (npr. za sladoled), nekoliko čaša i bokal, sredstva za čišćenje kuhinje i pranje suđa, korpa za smeće.

Kupatilo: Zavjesa za tuš-kabinu, stazica za kupatilo, nekoliko setova velikih i malih peškira, fen, čašica za četkicu za zube, držač za sapun ili pumpica za tečući sapun, korpa za prljavi veš, pegla i daska za peglanje ili podloga za peglanje, deterdžent i omekšivač za veš, samostojeća sušilica za veš, sredstva za čišćenje sanitarija, korpa za smeće.

Soba: Jastuk, jorgan, ćebe, lagani ljetni prekrivač, dva seta posteljine s čaršafima, dva udobna ukrasna jastuka (koji mogu poslužiti za naslon i sl.), nadmadrac (prema potrebi), noćna svjetiljka (dovoljno jaka za čitanje), stoni sat.

Generalne stvari: Laptop, stona svjetiljka, produžni kabal, paket prve pomoći i osnovni analgetici, antiseptici, toplomjer, metla, krpa za pod i kanta, krpa za brisanje prašine, sredstva za čišćenje, rezervne baterije, rezervne sijalice.

Izvor: Žena.hr

SOS linija baner

Procedure i Izazovi Samohranog…

Leave a Reply