Više od 2.000 djece na listi čekanja za pedijatra

pedijatri

U podgoričkom Domu zdravlja još nije riješen problem nedovoljnog broja pedijatara, o čemu najbolje govori podatak da je kod 27 izabranih pedijatara registrovano čak 50 hiljada djece, a na registraciju čeka od 70 do 100 mališana po ljekaru.

“Po jednom pedijatru registrovano je maksimalno 2.000 djece. Takođe, po pedijatru imamo 70 do 100 djece koja su na čekanju za registraciju. Jedini put za rješavanje ovih problema je sistemski, jer izabrani timovi moraju da prate pacijenta”, smatraju u podgoričkom Domu zdravlja.

Nagli porast broja stanovnika u glavnom gradu izazvao je probleme u radu podgoričkog Doma zdravlja. Najveći problem je manjak izabranih doktora za djecu pedijatara kojih je, i pored povećanja, i dalje malo.

Slobodnih mjesta za registraciju nema ni u jednom objektu Doma zdravlja, što predstavlja problem roditeljima djece čiji su pedijatri duže odsutni sa posla. Njihovu djecu, kako su kazali Dnevnim novinama, “nema ko da primi a nemaju ni mogućnost preregistracije”.

“Doktorica Luković sa Pobrežja je duže vrijeme odsutna, a da bi njene pacijente primio drugi ljekar treba dugo da se čeka. Zato kasnimo sa vakcinacijom, a jedva smo odradili sistematski pregled i dobili potvrdu za vrtić”, priča J.K. majka dvogodišnjeg dječaka.

Problema prebukiranosti i manjka osoblja svjesni su i u Domu zdravlja, ali tvrde da uprkos svim poteškoćama zdravstvena zaštita nije uskraćena nikome.

“Postoje veliki problemi oko registracije djece kod izabranih doktora za djecu, na nivou cijele ustanove, jer je posljednjih godina došlo do značajnog porasta broja stanovnika, tako da broj pedijatara u Domu zdravlja Podgorica više nije adekvatan u odnosu na broj građana”, kazali su iz najveće crnogorske ustanove primarnog nivoa.

Dom zdravlja je o nedostatku izabranih doktora informisao Ministarstvo zdravlja, koje je odobrilo da se poveća broj izabranih timova za djecu za pet, a u toku je i konkurs za šest specijalizacija iz pedijatrije.

Izvor: CDM
HiPP

Procedure i Izazovi Samohranog…

Comments

  1. Svaki zaposleni (prijavljeni) radnik plaća pored penzijskog fonda i zdravstveni i to minimum 20 eur mjesečno. I sad 20×12 mjeseci =240 eur godišnje. Čovek da ide sve kod privatnika na preglede i kontrole ne može toliko potrošiti. A ovamo em plaćaš em nema mjesta ni karton da otvoriš a doći na pregled i pritome dobiti kvalitet pregleda kao kod privatnika je misaona imenica. Organizacija=expert level 😉

    • to je tako ako ste zdravi, jer u tu cifru računate kontrolne preglede i participaciju za pokoji lijek, par prehlada godišnje ili upala uha za vas i djecu koju osiguravate. Ali, državno ili privatno, najteže je u Crnoj Gori imati bolesnog člana familije. Privatno je jedan bolnički dan 200 eura. A na to eventualno trošak intervencija.

  2. Mi smo kod dr Radunovic presli i toliko je zauzeta da su mi prvi kontrolni pregled zakazali nakon tri mjeseca, dakle novorodjence ce prvi put da pogleda sa gotovo tri mjeseca i naravno da sam prinudjena da vodim bebu kod privatnika.. tako da nam je zdravstvo divno!

Leave a Reply